МАГАТЕ зафіксувала вибухи біля Запорізької АЕС: що відомо
МАГАТЕ зафіксувала вибухи біля Запорізької АЕС: що відомо

МАГАТЕ зафіксувала вибухи біля Запорізької АЕС: що відомо

Про це повідомив голова Держатомрегулювання Олег Коріков під час брифінгу, інформує 24 Канал. Експерти МАГАТЕ зафіксували вибухи 26 та 27 липня. Також спостерігачі виявили міни на території станції.

Останнім часом ми маємо інформацію від представників МАГАТЕ, які постійно перебувають на Запорізькій АЕС, про те, що ідентифіковані міни. Остання інформація була про те, що чули вибухи 26 і 27 липня,
– заявив Коріков.

Коріков додав, що загроза надзвичайної ситуації на ЗАЕС продовжує зростати. Зараз немає впевненості, що системи безпеки на станції справні. Через окупацію росіянами належне технічне обслуговування цих систем відсутнє.

Крім того, на станції перебуває непередбачуваний і некваліфікований персонал росіян. За правилами, експлуатуюча організація-оператор має контролювати, аби доступ на АЕС отримував виключно той персонал, що бере безпосередню участь в безпечній експлуатації станції.

"Наразі ж доступ контролюється окупантами й вони на свій розсуд надають доступ тому, кому вважають за потрібне. Таким чином, окупанти перетворили ЗАЕС на мілітаристську базу. Там є зброя, вибухівка, військова техніка, мілітаристський персонал. Це все не має нічого спільного із забезпеченням ядерної традиційної безпеки", — додав Коріков.

Ситуація на окупованій ЗАЕС: актуально

  • Очільник ГУР Кирило Буданов заявив, що росіяни додатково замінували ЗАЕС. За його даними, окупанти помістили вибухівку на охолоджувачі енергоблоків.
  • Також про можливу підготовку теракту на Запорізькій АЕС заявляв і президент України Володимир Зеленський.
  • Комісія МАГАТЕ 23 липня виявила на території ЗАЕС протипіхотні міни. Їх розміщено там, куди персонал не має доступу – на периферії майданчика станції. Це буферна зона між бар'єрами внутрішнього та зовнішнього периметрів майданчика ЗАЕС.
Теги за темою
Окуповані території
Джерело матеріала
loader
loader