Росія використовує держперевороти в Африці у своїй геополітичній грі, – Борель
Росія використовує держперевороти в Африці у своїй геополітичній грі, – Борель

Росія використовує держперевороти в Африці у своїй геополітичній грі, – Борель

Після військового перевороту в Нігері верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Росія намагається використати путчистів в Африці "як пішаків у своїй глобальній шаховій грі". Це вже 32-й військовий путч за 33 роки на африканському континенті.

Про це Боррель написав у своєму блозі на сайті дипломатичної служби Євросоюзу. Політик зазначив, що ще декілька тижнів тому він відвідував Республіку Нігер.

Це допомогло йому оцінити складність завдання, що стоїть перед владою країни, як з точки зору безпеки, так і з погляду економічного й соціального розвитку однієї з найбідніших держав світу. "Однак мене вразила рішучість президента Мохамеда Базума та його уряду очолити боротьбу з тероризмом та інклюзивний соціальний розвиток", – написав представник ЄС.

Він наголосив, що незважаючи на події, які відбулися в Нігері з 26 липня, Базум був і залишається єдиним законним президентом.

Військовий переворот у цій країні після тих, які вже торкнулися Малі, Судан, Гвінею та Буркіна-Фасо з 2021 року, становить загрозу для народу Нігеру й усього регіону.

Відкидаючи звинувачення у втручанні ЄС у ситуацію, Боррель заявив: "Єдине втручання, про яке ми можемо говорити сьогодні – це втручання військових, які скидають обраного президента, та втручання імперіалістичної Росії, яка хоче використовувати африканські режими як пішаків у своїй глобальній шаховій грі".

Європейський політик написав, що "Росія Володимира Путіна" вже декілька років підживлює перевороти в Африці своєю брехливою пропагандою й наживається на встановленні у країнах військових режимів із приватних армій, що грабують багатства регіону.

РФ дає "грандіозні" обіцянки, проте не виконує їх. "А факти говорять самі за себе, коли йдеться про безпеку: у Малі з приходом групи "Вагнера" кількість терористичних атак і звірств проти населення зросла в рази", – звернув увагу Боррель.

Він заявив, що диктатура та військова ізоляція можуть завести лише у глухий кут.

"Я все ще сподіваюся, що зможу незабаром знову поїхати до Нігеру, щоб продовжити розпочату предметну роботу", – підсумував представник Євросоюзу.

Республіка Нігер на карті

Як писав OBOZREVATEL:

– У Нігері, де відбувся військовий переворот, помітили прапори Росії. Прикметно, що Базум був чи не єдиним прозахідним лідером в Африці, який ігнорував Москву й орієнтувався на США.

– Після путчу в Республіці Нігер закрили кордони та оголосили загальнонаціональну комендантську годину.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader