УПЦ МП програла суд Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» у справі про розірвання договору оренди
УПЦ МП програла суд Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» у справі про розірвання договору оренди

УПЦ МП програла суд Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» у справі про розірвання договору оренди

Раніше суд заборонив УПЦ МП перешкоджати роботі комісії Мінкульту на території Києво-Печерської лаври.

Суд визнав законним розірвання договору, укладеного між монастирем Української православної церкви (Московського патріархату) і Національним заповідником «Києво-Печерська лавра».

«9 серпня 2023 року Господарський суд міста Києва визнав законним розірвання договору безоплатного користування, укладеного між Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою (чоловічий монастир) Української православної церкви та Національним заповідником “Києво-Печерська лавра”. Йдеться про приміщення Нижньої лаври», — повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики. Таким чином суд відмовив у задоволенні позовних вимог монастиря.

«Ця релігійна організація й надалі хотіла користуватися культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю», — зазначили в Мінкульті.

Напередодні, у листопаді 2022-го, СБУ провела обшуки в Києво-Печерській лаврі, Корецькому монастирі та Сарненсько-Поліській єпархії УПЦ МП на Рівненщині. Правоохоронці виявили там мільйони готівки, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ».

Наприкінці 2022 року, тодішній очільник Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що має намір рекомендувати не продовжувати з УПЦ МП угоду про оренду двох храмів Києво-Печерської лаври.

5 січня 2023 року стало відомо, що Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської лаври остаточно повернули в користування державі. 

30 березня Кабінет міністрів України визнав нечинним розпорядження від 2013 року про передачу майна Києво-Печерської лаври в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату і повернув Лавру в управління державі.

Термін дії договору на використання монастиря закінчувався 29 березня. Однак 30 березня виявилося, що комісія Міністерства культури та інформаційної політики не змогла потрапити в приміщення Києво-Печерської Лаври, а УПЦ МП ігнорує вимогу залишити територію лаври.

Реагуючи на це, Міністерство культури звернулось до поліції через перешкоджання роботі комісії з приймання та передачі державного майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

У липні Національний заповідник почав опечатувати корпуси Києво-Печерської лаври, в УПЦ (МП) назвали такі дії незаконними.

Фото: Національний заповідник Києво-Печерська лавра / фейсбук

Теги за темою
УПЦ МП
Джерело матеріала
loader
loader