Рада підтримала створення мінімальних запасів нафти та пального
Рада підтримала створення мінімальних запасів нафти та пального

Рада підтримала створення мінімальних запасів нафти та пального

КИЇВ. 10 серпня. УНН. Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про мінімальні запаси нафти та нафтопродукти (№9024-д), повідомили у депутатському корпусі у четвер, пише УНН.

Деталі

"Парламент ухвалив за основу №9024-д - про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів. "За" - 285", - зазначив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

Як зазначив нардеп Павло Фролов, законопроектом №9024-д запропонували визначити засади створення, функціонування, порядок фінансування системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в Україні, функції та повноваження державних контролюючих органів.

Також ним пропонується уповноважити Міненерго визначати перелік нафти та нафтопродуктів, які повинні входити до складу мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, їх співвідношення (нафтопродукти – не менше 1/3 сумарного запасу) та обсяг, які зобов’язані створювати та зберігати оператори та суб’єкти ринку.

Ключові положення документа:

  • мінімальні запаси нафти і нафтопродуктів зберігаються у вигляді екстрених та спеціальних запасів, які не можуть використовуватися в комерційних цілях, а використовуються лише для подолання кризових явищ місцевого або глобального рівня;
  • обсяг мінімальних запасів повинен відповідати, щонайменше, 90 дням середньодобового чистого імпорту або 61 дню середньодобового внутрішнього споживання, в залежності від того, яка з двох величин більша.

Як очікується, такий закон дозволить забезпечити безперервне постачання нафти та нафтопродуктів на внутрішній ринок України у разі виникнення кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів, подібну тій, з якою зіштовхнулися минулого року.

«Концепція передбачає, що за 8 років учасники самі поступово сформують той мінімальний обсяг запасів нафти та нафтопродуктів, який потрібен Україні», – сказав голова комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, нардеп від Андрій Герус, якого цитують у пресслужбі "Слуги народу".

Теги за темою
нафта
Джерело матеріала
loader
loader