Розпродали все найкраще: Порошенко розповів, в якому стані була українська армія на початку російського вторгнення у 2014 році
Розпродали все найкраще: Порошенко розповів, в якому стані була українська армія на початку російського вторгнення у 2014 році

Розпродали все найкраще: Порошенко розповів, в якому стані була українська армія на початку російського вторгнення у 2014 році

До 2014 року протягом десятиліть в Україні розпродувалися сотні одиниць воєнної техніки та озброєння. При тому продавали все найкраще.

Про це розповів Петро Порошенко в інтервʼю для документального проєкту "Шлях воїна".

Він зауважив, що отримав у спадок як пʼятий президент і Верховний Головнокомандувач ЗСУ кількатисячне військо, не забезпечене нічим.

"Я згадую виступ тодішнього міністра оборони, адмірала Тенюха у Верховній Раді, коли він сказав, що на всі Збройні Сили України боєздатними є менш як 6 тисяч осіб бойового складу. Решта – не існує і небоєздатна. Я мав уже інформацію з перших днів свого перебування на посаді Верховного Головнокомандувача – жахливі цифри. І я не впевнений, що всі їх чули або розуміють", – зауважив він.

"За десять років перед моєю інавгурацією в Україні було продано 830 танків. Уявіть собі якби ми їх зараз мали. Причому продавали найкращі танки, бо покупці мали можливість їх обирати за хабарі", – зазначив Порошенко.

"За десять років було продано 715 БТРів і БМП. Уявіть, якби вони були на 24 лютого, або на червень 2014 року. Уявіть собі, що було продано понад 200 гелікоптерів – на ходу, відремонтованих – розпродано. Понад 200 літаків – винищувачів, штурмовиків, бомбардувальників", – розповів він.

"Було продано понад 6 тисяч автомобілів, які зараз ми з такими потугами забезпечуємо в Збройні Сили", – додав Порошенко.

"Було розграбовано, розпродано і знищено бойовий потенціал України. Так ми вступили у війну", – наголосив п’ятий Президент України.

Він підкреслив, що з перших днів нападу Росії українські добровольці поїхали на фронт.

"Це була просто хвиля добровольців, які прямо з Майдану пішли до частин Збройних Сил України, Національної гвардії, і своєю рішучістю і часто-густо з голими руками зупинили агресію", – сказав Порошенко.

"На кінець травня Донбас був окупований, захоплений і української влади там не було. Крим був захоплений, української влади там не було. Я це знав дуже добре, бо і в Сімферополі, і в Севастополі бачив все на власні очі. Дев’ять областей, коли я був обраний, були під ударом. Одеса, Миколаїв, Херсон, Запоріжжя, Дніпро, Донецьк, Луганськ, Харків – це був мінімум те, де мав бути в офіційних кордонах проєкт "новоросія". Вже був "парламент" "новоросії" на чолі з Царьовим, вже були уряди "новоросії", прапор "новоросії", гімн "новоросії" і проект указу путіна про визнання "новоросії". От така була, хочу нагадати, ситуація", – згадує Порошенко події 2014 року.

"При цьому немає зброї. Знаєте, скільки грошей було на рахунку в казначействі? Нуль. Хтось каже було три, чотири мільярди. Ні, бо виплати, які ми мали здійснити протягом наступних трьох місяців, перевищували залишки золото-валютних резервів. Не було за що купляти", – сказав п’ятий президент України.

Він також розповів про свою зустріч і розмову у Варшаві із президентом США Бараком Обамою. "Розмова була дуже відверта. Він сказав, що у нас є величезні труднощі давати вам будь-яке озброєння і ми не можемо вам його дати. Тому що за тією інформацією, яку ми маємо до вашого обрання, ви не маєте Збройних Сил. Половина з них – це слова Обами – є агентами ФСБ, а половина з них є корупціонерами. Але і ті, і ті будь-який зразок озброєння через добу буде доставлений до Москви. Таке було ставлення, сприйняття партнерів", – зауважив він.

"Те, що ми тоді зупинили росіян – це мужність військовослужбовців, талант командирів і рішучі дії української держави", – наголосив пʼятий президент.

Джерело матеріала
loader
loader