А чи був вертоліт польським? У мережі вказали на цікаву деталь у заяві Білорусі
А чи був вертоліт польським? У мережі вказали на цікаву деталь у заяві Білорусі

А чи був вертоліт польським? У мережі вказали на цікаву деталь у заяві Білорусі

Польща спростовує звинувачення та називає їх "провокацією"

Прикордонники Білорусі заявили, що вдень 1 вересня польський вертоліт Мі-24 нібито порушив кордон і залетів на 1200 метрів углиб країни. В Польше назвали ці звинувачення "брехливими" і, можливо, це так і є.

Як пише Telegram-канал "Беларускі Гаюн", у МЗС Білорусі викликали тимчасового повіреного у справах Польщі. Пізніше прессекретар оперкомандування ЗС Польщі Яцек Горишевський назвав звинувачення ЦПК РБ "брехливими" та "провокацією".

"Однозначно можу спростувати. Інформація, яку публікує білоруська сторона, є провокацією та брехливими звинуваченнями. З усіх рапортів та записів радіолокаційних систем можна стверджувати, що з нашого боку кордон не перетинався", — заявив він.

"Беларускі Гаюн" з’ясував, що відео, подане Державним прикордонним комітетом Білорусі як доказ проникнення польського вертольота на територію країни, справді могли зняти на кордоні Білорусі та Польщі 1 вересня близько 16:00. Знімалося воно з білоруського боку з гірокоптера (EW-386BS), що на той час патрулював кордон.

При цьому на відео неможливо точно визначити модель вертольота, не кажучи вже про його приналежність. Річ у тім, що хоча у Польщі справді є залишки радянських гелікоптерів Мі-24, більшість із них уже передана Україні. При цьому Мі-24 має і ПВС Білорусі.

За даними авторів каналу, жодних перехоплювачів чи чогось подібного у повітря не піднімали. А це мало б бути зроблено при незаконному перетині кордону бойовим гелікоптером. Щодо авіаактивності, що мала місце 1 вересня, то вона була пов’язана лише з навчаннями ОДКБ і закінчилася до 14:00.

Отже зараз можна виділити дві версії події:

  • Польський вертоліт, найімовірніше, Мі-24, справді залетів на територію РБ.
  • Через неможливість зрозуміти по фото та відео модель вертольота та його приналежність, не виключено, що кордон перетнув не польський, а білоруський вертоліт. На користь цієї версії говорять заяви Польщі та відсутність зльоту перехоплювачів ВПС РБ.

Як повідомляв "Телеграф", увечері 1 серпня під час проведення навчань неподалік кордону військові вертольоти Білорусі увійшли до повітряного простору Польщі. Після цього Варшава вирішила перекинути додаткові війська до кордону.

Теги за темою
Білорусь Польша
Джерело матеріала
loader