Сі Цзіньпін не підтримує війну Путіна: Макфол пояснив ставлення Китаю до РФ
Сі Цзіньпін не підтримує війну Путіна: Макфол пояснив ставлення Китаю до РФ

Сі Цзіньпін не підтримує війну Путіна: Макфол пояснив ставлення Китаю до РФ

Надзвичайний і повноважний посол США в Росії з 2011 по 2014 рік Майкл Макфол вражений тим, якою поміркованою була підтримка Росії з боку Китаю після початку повномасштабної війни в Україні.

"Путін та Сі мають довгі відносини протягом тривалого часу. Це такий автократичний альянс проти демократичного світу -  звичайно, йдеться не про формальний альянс, а про партнерство, яке в першу чергу підживлюється антагонізмом по відношенню до США. І попри все це, я просто вражений, наскільки поміркованою була підтримка Росії з боку Китаю. Сі Цзіньпін не підтримує війну. Лише шість чи сім країн підтримали Путіна і Росію на Генеральній Асамблеї ООН, і Китай не був серед них. Він утримується", - зазначив він в інтерв'ю "Еспресо".

Макфол нагадав, що Китай не надає РФ військової допомоги і дуже обережно поводиться, щоб уникнути санкцій. Водночас він переконаний, що Китай не буде засуджувати цю війну та підтримувати Захід.

"Звичайно нам потрібно більше старатися в цьому напрямку, однак зважаючи на те, що китайський лідер навіть у 2014 не визнав анексію Криму, те, як мало Китай зробив для Росії викликає подив. І я віддаю належне вашому президенту і вашим дипломатам за розумну дипломатію з Китаєм, яка утримує його на узбіччі. Я був би радий, якби Китай підтримав Захід і засудив цю війну. Але не думаю, що це станеться. Втім, підтримувати китайський нейтралітет - це дуже гідна мета, яку вдалось досягти українській дипломатії", - підсумував дипломат.

Війна в Україні - роль Китаю

У свіжому розслідуванні The Telegraph вказувалось, що Китай допомагає озброювати РФ вертольотами, безпілотниками, оптичними прицілами і найважливішими металами, які використовуються в оборонній промисловості.

The Wall Street Journal вважає, що Китай, імовірно, допоміг Росії в облаштуванні фортифікаційних укріплень на захоплених територіях України. Про це свідчить характер деяких торгових контрактів між двома країнами.

Водночас у самому Китаї у Пекіні спростовують чутки про військову допомогу Китайської Народної Республіки Російській Федерації. При цьому на нових географічних картах Китаю частина території Росії визнається територією самої КНР.

Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader