Байден має сумніви, що Китай захопить Тайвань на тлі економічних проблем — Bloomberg
Байден має сумніви, що Китай захопить Тайвань на тлі економічних проблем — Bloomberg

Байден має сумніви, що Китай захопить Тайвань на тлі економічних проблем — Bloomberg

Президент США також нагадав про напругу між двома найбільшими економіками світу через їхні технологічні амбіції.

Президент США Джо Байден заявив, що нещодавній економічний спад у Китаїможе зменшити будь-яке бажання Пекіна вторгнутися на Тайвань. 

Про це йдеться у Bloomberg із посиланням на заяви президента під час пресконференції в Ханої.

Байден відвідав В'єтнам після саміту лідерів Групи 20 в Індії.

Там він сказав, що під час саміту мав зустріч з прем'єр-міністром Китаю Лі Цяном. На запитання, чому він не зустрічався з президентом Китаю Сі Цзіньпіном протягом 10 місяців, Байден відповів, що Сі "мав багато справ".

Президент Китаю вирішив не відвідувати G-20 і не пояснив, чому. Наступна найкраща можливість для зустрічі двох лідерів буде на саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско в листопаді, повідомляє джерело

Байден сказав, що Китай "зараз перебуває у складній економічній ситуації через цілу низку причин, які пов’язані з міжнародним зростанням і його відсутністю, а також політикою, якої дотримується сам".

"Я не думаю, що це змусить Китай вторгнутися на Тайвань, навпаки, можливо, він не має таких можливостей, як раніше", — додав він у неділю під час пресконференції в Ханої.

Президент США також зосередився на темі напруги між двома найбільшими економіками світу через їхні технологічні амбіції.

"Я не збираюся продавати Китаю матеріали, які збільшили б їхню здатність створювати більше ядерної зброї або брати участь у оборонній діяльності", — сказав Байден.

Також Байден наголосив, що не має наміру намагатися стримувати чи ізолювати другу за величиною економіку світу.

"Я не хочу стримувати Китай, я просто хочу переконатися, що у нас є відносини з Китаєм, які розвиваються, і всі знають, про що йдеться", — сказав він.

Байден і Сі не розмовляли з часів саміту G-20 на Балі, Індонезія, у листопаді 2022 року.

"Ця зустріч прискорила прогрес у американо-китайських відносинах перед новим витком напруги, зокрема через Тайвань, військові зіткнення в Південно-Китайському морі, експорт Байдена заборони на напівпровідникові технології та нібито китайська шпигунська повітряна куля, яка перетнула США, знову охолодили зв’язки", — йдеться у джерелі.

Останні місяці спостерігаються активні зв’язки між двома країнами: п’ять чиновників кабінету міністрів США вирушили до Китаю для переговорів зі своїми колегами. Візит Раймондо відбувся після поїздок держсекретаря Ентоні Блінкена, міністра фінансів Джанет Єллен, посланника з клімату Джона Керрі та директора ЦРУ Білла Бернса. Залишається побачити, чи призведе якийсь із візитів до конкретних результатів.

Нагадаємо, Китай пом’якшив свою позицію щодо України напередодні саміту G-20. Про це писав Bloomberg раніше.

Джерело матеріала
loader
loader