Першовідкривач клонування Ієн Вілмут, який подарував науці овечку Доллі, помер у віці 79 років
Першовідкривач клонування Ієн Вілмут, який подарував науці овечку Доллі, помер у віці 79 років

Першовідкривач клонування Ієн Вілмут, який подарував науці овечку Доллі, помер у віці 79 років

Единбурзький університет, де професор працював до виходу на пенсію у 2012 році, оголосив про смерть ученого вчора, 12 вересня. Офіційна причина не оприлюднена, але вона настала після багаторічної боротьби з хворобою Паркінсона.

Найбільша справа його життя

Доллі, яка народилася в 1996 році, була першим ссавцем у світі, клонованим за допомогою дорослої соматичної клітини, а Вілмут очолював групу вчених, відповідальних за цей революційний прорив у медицині. Відкриття команди у дослідженні стовбурових клітин дало нам нові можливості у лікуванні цілого ряду медичних станів.

Втрату Вілмута, першопрохідця генетичних досліджень, прокоментував професор сер Пітер Матісон, директор і віцеканцлер Единбурзького університету. Матісон назвав Вілмута "титаном наукового світу", зазначивши, що клонування овечки Доллі "трансформувало наукове мислення того часу". Він додав: "Цей прорив продовжує сприяти багатьом досягненням у галузі регенеративної медицини, які ми бачимо сьогодні".

Після створення Доллі, яку назвали на честь кантрі-співачки Доллі Партон, методи клонування Вілмута відкрили можливості для створення генетично модифікованих тварин, які могли б виробляти терапевтичні білки у своєму молоці. Це відкриття викликало занепокоєння та паніку щодо можливості клонування людини, що спонукало тодішнього президента США Білла Клінтона запропонувати заборону на клонування людини. Релігійні групи тим часом звинувачували вченого та його команду в "грі у Бога". Суперечки щодо етичності таких експериментів і їхніх наслідків тривають і досі.

У 2008 році Вілмут був посвячений у лицарі, а у 2012 році вийшов на пенсію. У 2018 році вчений та його команда співпрацювали з Університетом Данді, щоб сформувати ініціативу з дослідження нейродегенеративного захворювання Паркінсона, після того, як у нього самого виявили цю хворобу.

  • Ієн Вілмут народився поблизу Стратфорда-на-Ейвоні (батьківщини Шекспіра) в 1944 році.
  • Ще в школі в Скарборо він виявив інтерес до біології, а пізніше змінив свою спеціальність в Ноттінгемському університеті з сільського господарства на науку про тварин, розпочавши роботу, за яку він пізніше стане найбільш відомим.
  • Докторантура в Кембриджському університеті стала передвісником його подальших відкриттів, зосереджених на заморожуванні ембріонів.
  • У 1972 році він став першим вченим, який успішно заморозив, розморозив і пересадив сурогатній матері ембріон теляти.
  • Він прагнув створити модифікованих овець, які б давали молоко з білками, здатними лікувати людські хвороби.
  • Він також клонував двох ягнят (Меган і Мораг), клітини яких були взяті з овечих ембріонів. Це сталося ще за рік до появи Доллі, але різниця й прорив останньої полягає в тому, що її матеріал для перенесення ядра соматичної клітини (SCNT) було взято з дорослої особини.
Джерело матеріала
loader
loader