НСЗУ пропонує наступного року збільшити фінансування «Доступних ліків» на мільярд
НСЗУ пропонує наступного року збільшити фінансування «Доступних ліків» на мільярд

НСЗУ пропонує наступного року збільшити фінансування «Доступних ліків» на мільярд

Національна служба здоров’я пропонує збільшити на 1 млрд фінансування програми "Доступні ліки" у наступному році.

Про це на форумі «Доступні ліки-2023», що відбувся у Києві, сказала голова НСЗУ Наталія Гусак, передає кореспондент Укрінформу.

"На наступний рік ми закладаємо в бюджетний запит збільшену суму фінансування ще на 1 млрд грн до тих 4,7 млрд, які ми мали в цьому році", - сказала Гусак.

Голова НСЗУ додала, що також у наступному році не передбачається введення програми нових нозологій, а планується розвивати ті напрямки, які вже є у програмі

"Це лікарські засоби за напрямком розлади психіки та поведінки, а й також розширення діючих напрямків новими лікарськими засобами, які увійдуть у програму, з'явиться більше комбінованих, наприклад по серцево-судинним захворюванням, так і за іншими напрямками", - сказала Гусак.

За її словами, буде проведена й аналітична робота стосовно якості програми, її впливу на стан здоров'я людей.

Також великим викликом, додала Гусак, є географічна доступність програми.

"Зараз середній відсоток погашення рецептів в Україні складає 80-82% в залежності від регіону, то відсоток погашення рецептів у сільскій місцевості складає тільки 20%. І це виклик, тому що ми бачимо потенціал стосовно виписки рецептів. Ми бачимо, за даними ЕСОЗ за кількістю людей, які потребують ліків програми, теж потенціал великий, але є фізичні бар'єри доступу населення до аптечної мережі, де можна отримати ліки", - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров’я планує внести зміни до ліцензійних умов для аптек з тим, щоб кожна аптека, що відкривається, обов’язково працювала з програмою «Доступні ліки». Зокрема, планується спростити низку вимог з тим, щоб аптечні мережі відкривали аптеки у сільській місцевості.

Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader