В Україні завершився спалах поліомієліту: у ВООЗ розповіли, як вдалося зупинити поширення вірусу
В Україні завершився спалах поліомієліту: у ВООЗ розповіли, як вдалося зупинити поширення вірусу

В Україні завершився спалах поліомієліту: у ВООЗ розповіли, як вдалося зупинити поширення вірусу

В Україні оголосили про успішне завершення спалаху поліомієліту в умовах війни. Це вдалося зробити завдяки співпраці між Міністерством охорони здоров’я, Всесвітньою організацією охорони здоров'я, ЮНІСЕФ, Ротарі Інтернешнл та Центром з контролю та профілактики захворювань США (СDC).

Зазначається, що комплексний підхід до реагування на спалах успішно зупинив передачу вірусу та запобіг його поширенню в інші країни. Про це повідомила пресслужба МОЗ.

У жовтні 2021 року в Україні було виявлено вірус поліомієліту. Експерти Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (GPEI) та ВООЗ створили робочу групу реагування та технічної підтримки та негайно розпочали епідеміологічне розслідування, включаючи відстеження контактів та відбір проб навколишнього середовища навколо місць, де виявлено вірус.

У грудні 2021 року МОЗ затвердило план прискореної імунізації дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не були щеплені в рамках планової імунізації.

Відколи Російська Федерація почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, реакція на епідемію зіткнулася з багатьма труднощами. Незважаючи на це, партнери GPEI і надалі надавали технічну та іншу підтримку для покращення послуг з планової імунізації, нагляду за захворюваннями, зв’язку та доставки зразків до закордонних референс-лабораторій.

Зі свого боку, ЮНІСЕФ надавав дітям вакцину проти поліомієліту та проводив кампанії з підвищення обізнаності щодо необхідності вакцинації. Лише у 2023 році було поставлено 890 000 доз двовалентних пероральних та інактивованих вакцин проти поліомієліту.

Директор Центру контролю та профілактики захворювань (CDC) в Україні Езра Барзілай зазначив, що успішне припинення спалаху поліомієліту в контексті війни, що триває, заслуговує на визнання та похвалу.

"Наразі спалах ліквідовано, але наша робота щодо запобігання поліомієліту та іншим захворюванням, яким можна запобігти за допомогою вакцин, в Україні продовжується", – зазначив міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко, додавши, що МОЗ продовжує посилення епіднагляду за хворобами, яким можна запобігти завдяки вакцинації.

Нагадаємо, у листопаді 2021 року на Закарпатті у 12-річної дівчинки виявилипoліомієліт – через захвoрювання у неї рoзвинувся параліч. Дитина пeребувала у неврoлогічному відділені обласнoї дитячoї лікарні, а за інформацією мeдиків, ні дівчинка, ні ще двоє дітей цієї сім'ї не були вакцинoвані.

Пізніше у Закарпатській областізафіксували ще один випадок поліомієліту. Дитина також не була вакцинована проти цієї хвороби. Після цього ще у чотирьох дітей виявили захворювання. Усі вони не мали планових щеплень від поліовірусу.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти Obozrevatel гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики  хвороб та  визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader