Вдруге пересадили печінку: у Києві врятували 57-річного чоловіка
Вдруге пересадили печінку: у Києві врятували 57-річного чоловіка

Вдруге пересадили печінку: у Києві врятували 57-річного чоловіка

У Національному Інституті хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова  провели ретрансплантацію печінки 57-річному пацієнту, у якого відмовив пересаджений раніше орган.

Повторна пересадка органу –  одне з найскладніших оперативних втручань в трансплантології.

57-річному Вадиму з Миколаївщини, який тривалий час хворів на цироз печінки, зумовлений важкою формою гепатиту С, рік тому пересадили орган від родинного донора.

Зараз дивляться

Проте після трансплантації почав розвиватися процес хронічного відторгнення. У чоловіка відмовили ще й нирки, і пацієнт уже не міг обійтися без гемодіалізу.

За статистикою, у 2-5% пацієнтів протягом року можливе відторгнення трансплантованої печінки. Так само незворотньо може порушуватися функція і інших пересаджених органів.

Якщо медикаментозна терапія не здатна зупинити цей процес, єдиним порятунком життя хворого стає ретрансплантація.

Вадима було внесено в лист очікування і за деякий час Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ)  повідомила: є споріднений померлий донор.

Варто зазначити, що при розподілі анатомічних матеріалів від померлого донора пацієнти, яким необхідна повторна пересадка, мають  переваги.

До порятунку пана Вадима була залучена  велика команда медиків. І  ретрансплантація, і постопераційна реабілітація пройшли успішно.

Чоловік уже повернувся додому до родини.

Потрібне уточнення, що досвід повторних пересадок  органів, зокрема, нирки, в українських трансплантологів є. А от щодо повторної трансплантації печінки, це перший успішний результат.

Джерело і фото:

Теги за темою
Київ
Джерело матеріала
loader
loader