Безкоштовна психологічна допомога: діагностика та лікування доступні у 15 тис. медзакладах України
Безкоштовна психологічна допомога: діагностика та лікування доступні у 15 тис. медзакладах України

Безкоштовна психологічна допомога: діагностика та лікування доступні у 15 тис. медзакладах України

Психічне здоров’я стає однією з найважливіших національних проблем в Україні, зазначається в дослідженні, проведеному в рамках ініціативи Олени Зеленської.

Результати цього дослідження підтверджують, що психічне здоров’я є серед основних викликів для українців, поруч із бідністю, кліматичними змінами та зростанням цін.

За даними дослідження, лише кожен 50-й випадок психічних розладів серед українців є діагностованим.

Зараз дивляться

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) впроваджує конкретні заходи для наближення психологічних послуг до громадян.

В рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої Оленою Зеленською, нині понад 10 000 лікарів, включаючи психіатрів, психологів, психотерапевтів, наркологів, терапевтів, педіатрів та лікарів загальної практики, працюють у 1465 медичних закладах по всій Україні і надають психологічну та психіатричну допомогу.

Окрім цього, понад 670 медичних закладів первинної медичної допомоги підписали контракти з Національною службою здоров’я України на  пакет Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги.

Цей пакет, запроваджений наприкінці минулого року, дозволяє пацієнтам, як дорослим, так і дітям, отримувати безкоштовну ранню діагностику та базову психологічну допомогу від сімейного лікаря, педіатра або терапевта.

За цим пакетом, медичні фахівці можуть проводити оцінку психічного стану пацієнта, надавати медичну та психологічну допомогу пацієнтам із розладами психіки, а також здійснювати фармакологічні й психосоціальні втручання.

Громадяни можуть знайти найближчий до них медичний заклад, де надають послуги з охорони психічного здоров’я, завдяки інтерактивній карті надавачів медичної допомоги у сфері психологічної і психіатричної допомоги.

Якщо доступ до інтернету обмежений, громадяни можуть зателефонувати до контакт-центру Національної служби здоров’я України за номером 16-77 або контакт-центру МОЗ за номером 0-800-60-20-19.

Теги за темою
Міністерство охорони здоров’я Психологія
Джерело матеріала
loader
loader