США обіцяють пильно стежити за поставками російської нафти арктичним маршрутом
США обіцяють пильно стежити за поставками російської нафти арктичним маршрутом

США обіцяють пильно стежити за поставками російської нафти арктичним маршрутом

США стежать за наростаючими поставками російської нафти в китайські порти по Північному морському шляху, що свідчить про розширення співпраці між Китаєм і РФ в Арктиці.

"Ніхто не прагне до конфлікту. Ми будемо спостерігати за цим максимально уважно", - підкреслив координатор Ради нацбезпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі, передає Голос Америки.

Північний морський шлях йде уздовж російського узбережжя від Баренцева моря до Берингової протоки. З початку року через нього пройшло близько десятка партій російської нафти в Китай. При цьому, як зазначило видання, за даними норвезького центру логістики Крайньої Півночі Північного університету, в попередні роки поставки нафти в Китай через Арктику не здійснювалися крім одного пробного рейсу в кінці 2022 року.

За словами засновника Арктичного інституту Мальті Хумберта, в той час, як західні країни знижують попит на російську нафту, то Китай готовий її закуповувати. Саме тому Кремль вирішив відкрити арктичні двері для Пекіна.

"Природні ресурси, які раніше йшли в Європу, тепер перенаправляються в Азію, особливо в Китай", - зазначив він.

Доставляти вантажі по Північному морському шляху на 30% швидше, ніж через Суецький канал. Спрощенню поставок сприяє і зміна клімату, яка призводить до зменшення криги.

Однак збільшення обсягів перевезень пов'язано з підвищеним екологічним ризиком. Побоювання посилилися після того, як Москва оголосила, що почне використовувати для транспортування нафти через Арктику танкери, корпуси яких не захищені від льоду.

"Якщо в російській Східній Арктиці трапиться розлив нафти, то вода піде в бік США", - заявила директор Полярного інституту при Центрі Вільсона Ребекка Пінкус і додала, що нафта буде плисти через міжнародні кордони, і "це дуже тривожна ситуація".

Видання зазначило, що порівняно із середніми показниками 2022 року, цього року Китай наростив імпорт російської нафти на 22%, до 400 тис. барелів на день.

Російська нафта

У серпні російська нафта перевищила ціновий ліміт в $60, встановлений країнами "Великої сімки", і в липні її вартість склала понад $64 за барель. Через це Росія отримала рекордний за 8 місяців прибуток від експорту нафти - $15,3 млрд.

Теги за темою
Росія США Китай
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader