В Україні не буде інвалідності, як такої: МОЗ підготувало новий законопроєкт
В Україні не буде інвалідності, як такої: МОЗ підготувало новий законопроєкт

В Україні не буде інвалідності, як такої: МОЗ підготувало новий законопроєкт

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу в Житомирі анонсував зміни у питаннях призначення інвалідності за тією чи іншою групою.

З 2025 року планується взагалі відмовитися від цієї практики в межах реформування медико-соціальної сфери, зокрема, медико-соціальних експертних комісій (МСЕК).

– Ми відмовляємося від інвалідності як такої, а говоримо про оцінку втрати функціональності, — сказав Ляшко.

За словами міністра, це глобальна реформа. В її основі – відмова від пострадянської моделі визначання інвалідності.

Зараз дивляться

Найближчим часом МОЗ презентує законопроєкт, який змінює всю методологію встановлення інвалідності.

– У нас зараз проблема в тому, що ми женемося за інвалідністю, бо вона дає пільги та компенсації, а не повернення людини в економічний стан. Це пострадянська модель, від якої ми повинні відмовитися, — підкреслив міністр.

За словами Ляшко, відтепер міжнародний класифікатор функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я, стане в Україні національним класифікатором.

Людина з травмою потрапляє на реабілітацію, а звідти, завдяки мультидисциплінарній команді, через електронні інструменти, у тому числі електронний МСЕК, вона скеровуватиметься у відповідні сфери, аби повернути її функціональність.

Попередньо саме так виглядатиме нова методологія. Детальніше суспільство дізнається про неї після презентації законопроєкту.

Теги за темою
Законопроект
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader