Венеційська комісія розкритикувала заборону членам проросійських партій брати участь у виборах в Україні: що відомо
Венеційська комісія розкритикувала заборону членам проросійських партій брати участь у виборах в Україні: що відомо

Венеційська комісія розкритикувала заборону членам проросійських партій брати участь у виборах в Україні: що відомо

Венеційська комісія, дорадчий орган Ради Європи, що надає висновки про відповідність проєктів законів європейським стандартам, розкритикувала законопроєкт про 10-річну заборону проросійським партіям, таким як ОПЗЖ чи "Партія Шарія", брати участь у виборах в Україні. Відповідний висновок готувався спільно з Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ).

Він був оприлюднений на офіційному сайті Венеційської комісії. У висновку наголошується: якщо проєкт закону №9081 ухвалять, він призведе до обмеження права бути обраним, закріпленого в статті 3 Протоколу № 1 Європейського суду з прав людини та статті 25 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.

Венеційська комісія визнала, що певні обмеження виправдані протягом деякого часу після завершення війни, але термін, вказаний в законопроєкті, назвала "невиправдано тривалим".

Крім того, Венеціанська комісія та БДІПЛ визнали, що, оскільки Україна опинилась в унікальній історичній ситуації, проєкт закону №9081 законно спрямований загалом на захист незалежності, демократичного ладу й національної безпеки.

Однак він автоматично забороняє бути обраним, "без розрізнення тих членів партії, які активно сприяли незаконним діям, які приписують всій політичній партії", заявили в комісії.

Тобто під обмеженням будуть і ті члени партій, які виконували "нейтральні" обов'язки, тож у законопроєкті "бракує індивідуалізації, а отже гарантії належної правової процедури, що суперечить принципу пропорційності та може призвести до свавілля", йдеться у висновку.

Натомість Венеційська комісія та БДІПЛ рекомендують Києву запровадити "адекватні критерії та ефективне індивідуальне оцінювання", що означатиме обмеження лише для тих політиків, які дійсно ставили під загрозу національну безпеку та державну цілісність демократичної України.

Також рекомендується після закінчення війни запровадити заборону балотуватися на виборах на найкоротший термін. А тривалі обмеження мають стосуватися тільки тих, хто, за рішенням відповідних судів, становлять найбільшу загрозу демократії та нацбезпеці.

Також комісія рекомендувала надати всі процесуальні гарантії під час оцінювання, включно з можливістю оскаржити обмеження прав, тим, хто потрапляє під такі обмеження.

Що відомо про законопроєкт № 9081

Законопроєкт № 9081 обмежує право бути обраними до рад усіх рівнів для депутатів від заборонених проросійських партій, діяльність яких була складником плану РФ із захоплення України.

Це такі політичні об'єднання як "Опозиційна платформа – за життя" (ОПЗЖ), "Партія Шарія", "Блок Володимира Сальдо", "Соціалістична партія України" та інші.

Проєкт закону був зареєстрований у Верховній Раді 6 березня 2023 року, його ініціаторами вказані низка народних депутатів, зокрема Ярослав Железняк, Василь Вірастюк, Георгій Мазурашу та інші.

Джерело матеріала
loader