Довгоочікуваний прорив в медицині: створили ліки проти сказу
Довгоочікуваний прорив в медицині: створили ліки проти сказу

Довгоочікуваний прорив в медицині: створили ліки проти сказу

Раніше вважалося, що сказ, якщо виявився в організмі, є смертельним і не піддається лікуванню. Всі існуючі методики терапії вважалися неефективними. Проте це дослідження може відкрити двері для подальших досліджень та, можливо, розробки ефективних ліків проти сказу.

Нові ліки проти сказу

Дослідники виявили, що введення спеціально розроблених моноклональних антитіл F11 на 5 день після зараження вірусом призводило до регресування симптомів сказу та збільшення виживання, і це стосувалося 67% випадків. На 7 день після зараження лікування допомогло 50% випадків. У той час, усі миші, які залишилися зараженими сказом і не отримали лікування, померли.

Сказ – що це?
Сказ – це інфекційне захворювання, яке передається людям від тварин. Щорічно у всьому світі від нього гинуть 60 тисяч людей

Хоча вченим поки що не вдалося повністю вивести вірус із мозку експериментальних тварин, симптоми захворювання зникли, і вірусне навантаження в їхньому організмі залишалося на низькому рівні ще протягом 4 місяців після зараження.

Симптоми сказу

Початкові прояви цієї хвороби включають низьку температуру, біль, поколювання та дивне пекуче відчуття в місці укусу. Після цього вірус поширюється через центральну нервову систему. Інкубаційний період, тобто час між зараженням і появою симптомів, є індивідуальним і може тривати від тижня до року, залежно від місця укусу і концентрації вірусних частинок. Однак у середньому цей період становить 2 – 3 місяці.

Симптоми буйного сказу включають гіперактивність, збудження та водобоязнь, а далі смерть настає внаслідок зупинки серця та дихання. У випадку паралітичного сказу м'язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу, і людина потрапляє в кому, з якої вже не виходить. Від моменту появи симптомів до смерті минає 1 – 2 тижні.

Джерело матеріала
loader
loader