Вперше на Прикарпатті: кардіохірурги провели успішну складну операцію на серці
Вперше на Прикарпатті: кардіохірурги провели успішну складну операцію на серці

Вперше на Прикарпатті: кардіохірурги провели успішну складну операцію на серці

Кардіохірурги з Прикарпаття провели вперше в області протезування низхідного відділу аорти. Вони ж здійснили ще два складних втручання. Всі вони пройшли в Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківської міської ради.

Операцію з протезування низхідного відділу аорти робили 43-річному пацієнту із вродженою коарктацією аорти.

Кардіохірург з ЦМКЛ, Тарас Гудзенко каже, людина з такими вадами рідко доживає до цього віку, тому що порушене кровопостачання до внутрішніх органів нижньої частини тіла.

Зараз дивляться

У пацієнта утворилися додаткові дрібні судини – колотералі. Вони при коарктації аорти збільшуються до 1-1,5 см.

Також у чоловіка була порушена низька фракція викиду, майже в два рази нище норми. Після операція вона виросла до 50% при нормі 55%.

Втручання проходило в умовах штучного кровообігу на відкритому серці. Верхня чистина тіла живилась кров’ю від серця, а нижня – від штучного кровообігу.

Зараз пацієнт почувається добре. Скоро на нього чекає другий етап операції – Росса для лікування стенозу аортального клапану.

Другим втручанням була операція Росса з участю професора Олександра Романюка. Це вже дев’яте втручання такого виду проведене в ЦКМЛ.

Під час операція пройшла зміна ураженого аортального клапана на клапан легеневої артерії, аутографт, його в свою чергу замінили на біологічний кондуїт.

Тарас Гудзенко говорить, що це втручання призначено, здебільшого, для молодих людей. Після нього пацієнти повертаються до звичного способу життя, без будь-яких обмежень. Цього разу оперували 50-річного пацієнта, він став найстаршим.

Операція Росса є альтернативою протезування.

Третя операція – військовому Нацгвардії з аневризмою висхідного відділу аорти та важкою недостатністю аортального клапану.

Аорта пацієнта мала надто великі розміри, вони могла розірватися в будь-який момент.

Лікарі провели операцію Росса а поєднанні протезуванням висхідного відділу аорти.

Зараз чоловік почувається добре та проходить реабілітацію.

Фото:

Джерело матеріала
loader