Про те, як правильно підготуватись до процедури здачі крові, чи можете ви узагалі бути донором – розповіла сімейна лікарка Ірина Микита. Вона також пояснила питання, яке турбує багатьох – чи можна курити перед процедурою.
Одна з головних проблем не лише в кількості донорської крові, а й в її якості. Тож, головна порада лікарки щодо того, як підготуватись до здачі крові, стосується харчування як перед донацією, так і загалом.
Як покращити якість крові перед донацією
Окрім достатньої кількості білків, клітковини, вітамінів і мікроелементів, слід обмежити кількість тваринних жирів, оскільки вони здатні впливати на судини і можуть спричинити непрохідність.
Також лікарка радить мінімізувати прості вуглеводи, адже висока концентрація цукру в крові провокує руйнування судинних стінок.
Донорам корисно додавати в раціон продукти багаті залізом, а також овочі і фрукти, багаті на антиоксиданти. Звісно, важливо регулярно пити воду, аби відновити її кількість. За нестачі води в організмі кров густішає, як наслідок – підвищується концентрація тромбоцитів, що несе ризики тромбозу.
Крім того, вода необхідна для виведення з крові та нирок продуктів розпаду та інших потенційно шкідливих речовин.
Алкоголь та тютюн
На якість крові впливають інші чинники, зокрема, алкоголь. Донорам варто тимчасово обмежити його споживання. А ось щодо куріння, то лікарка зауважила, що це одне із найчастіших запитань.
Куріння не є протипоказом, але не можна палити за годину (а краще — за кілька годин) до самої процедури і упродовж двох годин після донації, – пояснила Ірина Микита.
Лікарка уточнила, що нікотин, який залишився в крові донора, може бути небезпечний для пацієнтів.