Адвокат пояснив, чи потрібно побоюватися в'язниці після отримання трьох повісток
Адвокат пояснив, чи потрібно побоюватися в'язниці після отримання трьох повісток

Адвокат пояснив, чи потрібно побоюватися в'язниці після отримання трьох повісток

Адвокат Роман Сімутін розповів, чи варто боятися в'язниці в разі неявки в ТЦК після отримання трьох повісток.

Адвокат пояснив, що формальне звернення ТЦК в поліцію із заявою, що такий-то громадянин тричі не з'явився за повістками, проігнорують. Але якщо до заяви прикріплять корінці повістки, рапорти, пояснення, акти відмови, то є ймовірність, що кримінальну справу буде відкрито.

При цьому, слідчий повинен буде довести, що це саме ви отримали повістку і навмисно ухилялися від призову.

"А це - проведення експертизи почерку для ідентифікації підпису, якщо ви заперечуєте справжність підпису, встановлення обставин, за яких отримано повістку, допит свідків, а це переважно працівники ТЦК або поліцейські, показання яких сумнівні", - пояснив Сімутін.

Сімутін висловив думку, що перспективність такого способу дорівнює нулю. 

Якщо вас двічі притягнули за ст. 210-1 КУпАП. Це порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Якщо начальник ТЦК двічі притягнув до адмінвідповідальності і ви не оскаржили і не скасували його постанови в суді, тоді вже справа приймає серйозний оборот.

"Бо таким чином встановлюється так званий преюдиційний факт, тобто факт навмисної неявки за повісткою, який ви не оскаржували і який вже не підлягає доказуванню. Тобто слідчому не потрібно буде доводити обставини отримання вами повістки, проведення почеркознавчої експертизи і т.п. на руках вже будуть докази, тобто постанови", - сказав адвокат.

Він зазначив, що тут є повторність правопорушення два і більше разів і системність, тобто ви здійснювали правопорушення з умислом на ухилення від мобілізації.

Якщо після проходження ВЛК і вручення повістки на відправку ви без поважних причин не з'являєтеся в певну дату і час в ТЦК, то в такому випадку визнання винним за ухилення від мобілізації майже гарантовано.

Мобілізація в Україні

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив про необхідність розширити категорії громадян, які можна закликатина навчання або мобілізацію. У свою чергу секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що питання мобілізації в Україні є складним, але не катастрофічним.

Джерело матеріала