Італійське різотто - одна з "найулюбленіших" страв знаменитого британського шеф-кухаря Гордона Рамзі. Часто саме цією стравою Гордон лякає учасників знаменитого ток-шоу "Пекельна кухня", змушуючи готувати складний рецепт на вечерю.
Як коментував один з учасників шоу ресторатор Джейсон Сантос (він брав участь у 7 сезоні), рецепт Гордона "перевертає" всі ваші знання про кулінарію. Докладний рецепт делікатесу опублікувало видання Express.
Інгредієнти на грибне різотто Гордона Рамзі
Для приготування грибного бульйону нам знадобиться:
- 250 грамів печериць, почищених та грубо нарізаних;
- 1 морква, грубо нарізана;
- 1 жовта цибулина, грубо нарізана;
- 3 зубчики часнику, роздавлені;
- десь 30 грамів сушених грибів, можна взяти білі;
- кухонна сіль (великого помолу);
- оливкова олія;
На ячмінне різотто знадобиться:
- 2 столові ложки несолоного вершкового масла;
- 1 цибуля-шалот, дрібно нарізана;
- 1 цибуля-порей - білу та світло-зелену частини слід тонко нарізати півмісяцями й промити;
- 450 грамів грибів шиїтаке. Обрізати кінці та тонко нарізати разом з шапочкою;
- 2 гілочки чебрецю;
- 1 склянка ячменя;
- кухонна сіль;
- одна друга склянки білого вина;
- 60 грамів трюфельного сиру. Нарізати його дрібними кубиками або натерти;
- цедра з 1 лимона.
Готуємо грибний суп: у велику каструлю з товстим дном наливаємо невелику кількість оливкової олії, ставимо на середній вогонь. Додаємо свіжі гриби, моркву, цибулю, часник й невелику щіпку солі. Тушкуємо все разом приблизно 10-15 хвилин, часто помішуємо, щоб нічого не підгоріло.
Далі додаємо сушені гриби. Вливаємо 10 стаканів води і доводимо до кипіння. Потім зменшуємо вогонь до середнього і залишаємо варитися щонайменше на 30 хвилин.
Знімаємо каструлю з вогню й проціджуємо бульйон. Натискаємо на овочі, щоб вийшло якомога більше рідини. Виймаємо овочі й відкладаємо в бік. Проціджений бульйон знову ставимо на дуже повільний вогонь. Потрібно, щоб він залишався теплим, поки ви готуєте різотто.
Готуємо різотто: треба розтопити вершкове масло на середньому вогні. Додаємо до нього на пательню цибулю-шалот, цибулю-порей і дрібку солі. Обсмажуємо 3-5 хвилин, до м'якості.
Додаймо гриби та чебрець і продовжуємо готувати, періодично помішуючи. На останок додаємо ячмінь, невелику щіпку солі й даємо підсмажитися протягом 1-2 хвилин.
Додаємо біле вино, щоб зменшити температуру страви та зішкребти пригорілі шматочки з дна сковороди. Готуємо страву ще кілька хвилин, поки більша частина рідини не випарується. Зменшуємо вогонь до середнього і вливаємо грибний бульйон до страви. Можна взяти для цього ополоник.
Слід вливати бульйон поступово: часто помішуємо після кожного додавання, потрібно, щоб більшу частину рідини увібрав в себе ячмінь. Це займе приблизно 30-40 хвилин. Чекаємо, поки ячмінь стане м'яким.
Завершення різотто: знімаємо страву з вогню, додаємо до неї трюфельний сир і лимонну цедру в пропорціях на ваш смак.
Рецепт шоколадного печива від Джеймі Олівера
Є ще один цікавий рецепт від відомого шеф-кухаря Британії Джеймі Олівера. На солодкій стіл після різотто можна подати його знамените шоколадне печиво, яке можна спекти за якихось 12-20 хвилин. Інгредієнти прості, за основу беремо цукрову пудру, борошно та розламані шматочки шоколаду. Дивись тут суперлегкий рецепт для новачка.