Може бути критично для фронту. Чим загрожує Україні відтермінування поставок боєприпасів
Може бути критично для фронту. Чим загрожує Україні відтермінування поставок боєприпасів

Може бути критично для фронту. Чим загрожує Україні відтермінування поставок боєприпасів

Європейському Союзу не вдасться поставити Україні 1 млн артилерійських снарядів до березня. Що про це кажуть представники ЄС та наша влада, чим це загрожує та чи були ми готові до такого розвитку подій – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Заяви ЄС та України щодо боєприпасів

У березні 2023 року ЄС зобов’язався поставити Україні артилерійські снаряди протягом 12 місяців спочатку за рахунок наявних запасів, а після цього спільних закупівельних контрактів і збільшення виробничих потужностей.

Проте днями міністр оборони Німеччини заявив, що ЄС до березня не надасть Україні запланований 1 млн боєприпасів.

Зараз дивляться

У свою чергу верховний представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель зазначив, що , щоб допомогти Україні під час війни.

Він зауважив, що європейська оборонна промисловість багато експортує і близько 40% продукції йде до третіх країн.

– Тож нестачі виробничих потужностей немає. Проблема полягає в тому, що вони відправляють свою продукцію на інший ринок. Тому, можливо, нам потрібно спробувати перевести це виробництво на пріоритет номер один, яким є українці, – наголосив Боррель.

Зі свого боку міністр закордонних справ України заявив, що українська дипломатія багато говорить та гучно б’є у дзвони для розв’язання питання нестачі боєприпасів. Крім того, він відзначив працю Євросоюзу над проблемою усуненням бюрократичних нюансів, які можуть стати на заваді таких поставок.

Він вважає, що потрібна нова якість роботи оборонних індустрій, щоб захищати всю Європу.

Чим це загрожує Україні

Військовий експерт Олег Жданов ексклюзивно Фактам ICTV розповів, що відтермінування поставок боєприпасів загрожує тим, що у нашої артилерії знову з’являться ліміти з їх використання. А це у свою чергу загрожує тим, що може вплинути на планування дій відносно звільнення наших територій.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Це дуже негативно вплине на наші можливості, це знижує наші вогневі спроможності і збільшує шанси ворога досягнути тих цілей, які він ставить перед собою. Це дуже погано для нас та нашого війська. Я б навіть сказав, що це критично може бути для ситуації на лінію фронту. Про наступ ми тоді взагалі не будемо говорити, головне буде утримати оборону, – застеріг він.

Чи була Україна готова до такого сценарію

Жданов зауважує, що до цього готовими бути неможливо, адже це раптові дії, які виникають в ході вирішення проблеми.

– Хто ж думав, що навіть спрямування 2 млрд євро, які ЄС виділив для закупівлі цього мільйона боєприпасів або його виробництва, не дасть результату і країни ЄС за якихось причин не зможуть наростити виробництва до необхідного рівня або закупити ці боєприпаси для того, щоб поставити їх Україні, – говорить він.

Чи можуть Україні поставити 1 млн боєприпасів

На думку військового експерта, шанс того, що Україні таки поставлять обіцаний мільйон снарядів до березня 2024 року, є. Але для цього потрібно, аби Єврокомісія застосувала певні кроки для мотивації країн ЄС щодо виготовлення або закупівлі цих боєприпасів.

– Якщо Єврокомісія щось зробить, то так – шанс є, якщо ні – то відповідно не вдасться поставити цей мільйон боєприпасів вчасно. Бачте не зацікавило це виробників для того, щоб розгортати виробництво і підвищувати рівень, – додає Жданов.

Він вважає, що у разі негативного результату у вирішенні цього питання Україні та ЄС потрібно буде шукати шляхи компенсації або шляхи виконання цієї задачі.

Теги за темою
Євросоюз
Джерело матеріала
loader