Спорт за тиждень: розминка для збірної та нова дата бою Усика
Спорт за тиждень: розминка для збірної та нова дата бою Усика

Спорт за тиждень: розминка для збірної та нова дата бою Усика

Команда Сергія Реброва провела товариський матч перед головною грою відбору Євро-2024

Цього тижня всі погляди футбольних уболівальників прикуті до головної команди країни, яка готується до вирішального матчу відбіркового турніру Євро-2024. У понеділок, 20 листопада, команда Сергія Реброва прийме збірну Італії в номінально домашньому матчі в Леверкузені (Німеччина).

Крім того, цього тижня стала відома нова дата бою за титул абсолютного чемпіона світу з боксу в суперважкій ваговій категорії. Тайсон Ф'юрі не зміг уберегтися від травм у поєдинку з Френсісом Нганну та його команда наполягла на перенесенні бою з Олександром Усиком на лютий.

Розминка в закритому режимі 

16 листопада в польському Гданську відбувся товариський матч між командою "Лехія" з цього ж міста та збірною України, який завершився перемогою нашої команди 0:2. Команди грали на арені Polsat Plus Arena, побудованій до Євро-2012. Цікаво, що матч відбувався за зачиненими дверима і відеотрансляції не було. Тренерський штаб синьо-жовтих ухвалив таке рішення, щоб не видавати секрети тактичної підготовки італійцям.

У спарингу було дозволено по 10 замін для кожної команди і тренерський штаб синьо-жовтих під керівництвом Сергія Реброва зміг перевірити майже всіх футболістів. Цікаво, що троє українських гравців Богдан Сарнавський, Іван Желізко та Максим Хлань вийшли на поле в основному складі "Лехії".

Українська збірна забила по голу в кожному з таймів. На 24-й хвилині Олександр Піхальонок відкрив рахунок, а після перерви, на 58-й, Єгор Назарина подвоїв перевагу синьо-жовтих.

У звіті про матч від Української асоціації футболу йдеться: "Спаринг із "Лехією" став частиною підготовки до вирішального протистояння з Італією. У цій грі головний тренер Сергій Ребров дав можливість зіграти майже всім присутнім у таборі команди гравцям, а капітанську пов'язку одягали впродовж гри одразу троє досвідчених виконавців Сергій Сидорчук, Олександр Зінченко та Тарас Степаненко.

Додаткове навантаження футболістам влаштувала пізня осінь: після холодного, але без опадів ранку та обіду, дощ почався, щойно команди вийшли на розминку, майже одразу перетворившись на потужну зливу, яка тривала до фінального свистка. Температура повітря на початок матчу становила 2 градуси, а протягом зустрічі, що доволі цікаво, піднялася ще на 2 градуси. Однак тепліше аж ніяк не стало, холод проникав у кістки.

Команда другого за силою польського дивізіону гідно протистояла збірній України, хоча перевага синьо-жовтих відчувалася впродовж усього матчу. У першому таймі вдало зіграв на добиванні Олександр Піхальонок, після того як з меж штрафного пробив Сергій Сидорчук, а Богдан Сарнавський відбив м'яч перед собою.

У другому таймі до результативної атаки призвів стрімкий прохід флангом Віктора Циганкова, який відкинув м'яч Олександру Тимчику, а той віддав пас під удар Єгору Назарині. Постріл останнього був сильним і точним. Моменти відзначитися також виникали у Михайла Мудрика та Тараса Степаненка. Зокрема капітан тричі класно пробивав із різних позицій, однак або м'яч влучав у поперечину, або голкіперу вдавалося парирувати підступний удар, або допомагали захисники. Після гри партнери по команді жартували, що в наступному матчі Степаненку точно пощастить.

Тепер "синьо-жовта" збірна готується до матчу проти Італії 20 листопада в Леверкузені, переможець якого отримає путівку до фінального раунду Євро-2024. У разі поразки команда Реброва майже напевно отримає резервний шанс і зіграє в плей-оф кваліфікації в березні 2024 року.

Відомі 11 із 24 учасників Євро

Тим часом уже відомі 11 із 24 команд-учасниць Євро-2024, які влітку наступного року вирушать у Німеччину, де й відбудеться чемпіонат Європи. У четвер команди Угорщини та Словаччини отримали право влітку зіграти в Німеччині

Команді Угорщини достатньо було набрати 1 очко і спадкоємці великого Ференца Пушкаша зіграли внічию зі збірною Болгарії 2:2, а Словаччина в не менш видовищному матчі обіграла команду Ісландії 4:2.

Отже, путівки на Євро-2024 вже забронювали собі Німеччина (як господар турніру), Бельгія, Франція, Португалія, Іспанія, Шотландія, Туреччина, Австрія, Англія, Угорщина, Словаччина. Зрозуміло, до кінця тижня і в понеділок-вівторок кількість фіналістів чемпіонату Європи істотно збільшиться. У вівторок завершиться основна частина відбіркового турніру та будуть відомі 21 з 24 учасників змагань. Ще три путівки будуть розіграні в плей-оф, який відбудеться вже в березні 2024 року.

Фіаско Аргентини та Бразилії у відборі ЧС-2026

У ніч на 17 листопада відбулися матчі 5-го туру кваліфікації вже чемпіонату світу-2026, які проводяться в зоні Південної Америки. Водночас в Європі відбірковий турнір до ЧС-2026 триватиме в 2025-му році, а матчі плей-оф і зовсім навесні 2026-го...

Матчі 5-го туру відбору в Південній Америці ознаменувалися тим, що "гранди" Бразилія та Аргентина зазнали несподіваних поразок у відборі до ЧС.

Так, Луїс Дуас забив два голи за збірну Колумбії у ворота Бразилії в домашньому матчі, на 74-й і 79-й хвилинах, забезпечивши своїй команді вольову перемогу 2:1. Заради справедливості варто зазначити, що бразильці могли розслабитися та втратити концентрацію після жвавого початку матчу і голу Мартінеллі вже на 8-й хвилині.  

Своєю чергою Уругвай на виїзді обіграв Аргентину з Ліонелем Мессі у складі 2:0. У цьому матчі відзначилися Рональд Араухо і Дарвін Нуньєс.

Проте збірна Аргентини залишилася лідером турнірної таблиці з 12 очками. У Уругваю 10 балів, Колумбії 9, а ось команда Бразилії лише на 5-му місці з 7-ма очками, пропустивши вперед ще й збірну Венесуели 8.

На ЧС-2026 від Південної Америки вийдуть 6 команд із 10, а ще одна потрапить у міжконтинентальний плей-оф.

Усик і Ф'юрі зійдуться в лютому

Українець Олександр Усик і британський боксер Тайсон Ф'юрі зустрінуться на рингу 17 лютого 2024 року на Kingdom Arena в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія. Про це було оголошено на пресконференції в четвер, 16 листопада, на стадіоні "Вемблі" в Лондоні.

На кону стоятимуть усі 4 основні пояси в суперважкій вазі: титул Ф'юрі за версією WBC і пояси Усика за версіями IBF, WBA і WBO.

35-річний Ф'юрі та 36-річний Усик попередньо мали зустрітися 23 грудня в Ер-Ріяді. Їхній довгоочікуваний об'єднавчий бій за титул був відкладений, тому що Ф'юрі провів важкий 10-раундовий поєдинок проти колишнього чемпіона UFC у надважкій вазі Френсіса Нганну 28 жовтня в Ер-Ріяді. Нганну відправив Ф'юрі в нокдаун наприкінці третього раунду. Тайсон також дістав розсічення в нижній лівій частині чола та набряк навколо лівого ока. З великими труднощами Ф'юрі виграв поєдинок роздільним рішенням суддів.

Якщо 12-раундовий бій у лютому не закінчиться нічиєю або скасуванням, його переможець українець Олександр Усик або британець Тайсон Ф'юрі стане першим абсолютним чемпіоном з боксу в надважкій вазі в епоху чотирьох поясів WBC, IBF, WBA і WBO та в ХХI столітті загалом. Останній абсолютний чемпіон світу в суперважкій вазі був визначений у 1999 році. Ним став Леннокс Льюїс.

Джерело матеріала
loader
loader