Київрада ухвалила бюджет столиці на 2024 рік
Київрада ухвалила бюджет столиці на 2024 рік

Київрада ухвалила бюджет столиці на 2024 рік

Депутати Київради ухвалили бюджет столиці на 2024 рік. Доходи бюджету Києва на наступний рік запланували в сумі понад 72,6 млрд грн, видатки – понад 85,3 млрд. Відповідне рішення підтримали 80 депутатів.

"Найбільшу питому вагу доходів становлять податкові надходження, із яких податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) запланували в сумі 32 млрд грн, податок на прибуток підприємств становить 7,5 млрд грн. Місцеві податки – 16,8 млрд грн, кошти від продажу землі – 2,8 млрд грн", – повідомляє прес-служба Київради.

Що передбачено бюджетом

Основним напрямом фінансування традиційно стала сфера освіти – на неї виділили понад 27,2 млрд грн, що складає понад 32% видатків міського бюджету.

Видатки на транспорт, дорожнє господарство та зв’язок у кошторисі Києва запланували понад 23,8 млрд грн або 28% бюджету міста. На житлово-комунальне господарство виділили 8,2 млрд грн, соціальний захист – 7,8 млрд грн, охорону здоров’я – близько 6 млрд грн, культуру і мистецтво – 1,7 млрд грн, фізичну культуру і спорт – 1,5 млрд грн.

На підтримку військових виділять 1 млрд грн. Таким чином, на ЗСУ передбачено біля 1% бюджету.

Що кажуть про бюджет у Київраді

Депутатка Київради від фракції "Слуга народу" Ксенія Семенова вважає, що бюджет столиці на наступний рік не є кошторисом воєнного часу. За її словами, це бюджет, який був два роки тому. 

"Той бюджет, який щойно проголосувала Київрада, не є бюджетом війни, а тим, який був два роки тому: транспортні розв'язки, нова інфраструктура рекреаційна, парк Наталка, Подільсько-Воскресенський міст, метро на Виноградар. Ми не отримали відповіді на питання, скільки ми там заклали на ЗСУ", – цитує її слова під час засідання "Суспільне". 

Водночас представник фракції "Європейська Солідарність" Володимир Прокопів каже, що в бюджеті мають закладатися важелі для розвитку міста. Він наголосив, що в державі має бути бюджет війни, де немає видатків на серіали та шоу.

"Тут (у Києві — ред.) має бути бюджет, щоб в місті було метро, для того, щоб в людей була холодна і гаряча вода, було опалення", – додав він.

Голосування за бюджет Києва на 2024 рік: що передувало

Перед голосуванням у Київраді під будівлею КМДА зібралися кияни. Вони вимагали, щоб бюджет міста передбачав виділення коштів на потреби Збройних сил України.

Зокрема, учасники акції обурилися нераціональним розподілом коштів у столичному кошторисі. На думку протестувальників, мости та бруківка можуть почекати.  

Теги за темою
Київ
Джерело матеріала
loader