Уламок крізь серце та легеню: медики СБУ провели унікальну операцію в польових умовах
Уламок крізь серце та легеню: медики СБУ провели унікальну операцію в польових умовах

Уламок крізь серце та легеню: медики СБУ провели унікальну операцію в польових умовах

Бойові медики із Центру спецоперацій Альфа при Службі безпеці України провели унікальну операцію на серці в польових умовах, завдяки чому український захисник зміг вижити та реабілітуватись.

Про роботу цих лікарів йдеться у фільмі Бойові медики. Смерть зачекає із документального циклу СБУ. Спецоперації перемоги, який показали в ефірі національного телемарафону Єдині новини.

У стрічці йдеться про унікальну операцію на серці, яка була проведена бойовими медиками в польових умовах.

Зараз дивляться

Лікар-анестезіолог з ЦСО “А” СБУ із позивним Наркоз розповідає про ситуацію, коли до них доставили старшого лейтенанта Олександра Біккузіна з осколковим пораненням в районі ключиці.

– Була одна невеличка рана тут (показує на район між шиєю та ключицею, – Ред.) і здавалось, що це дрібниці, бо він з нами спілкувався, розмовляв, – пояснює лікар-хірург із позивним Сірий.

Анестезіолог Наркоз додає, що військового готували до передачі далі, оскільки він не виглядав таким, що зазнав серйозних поранень. Евакуація тривала б, каже лікар, до 2,5 годин.

– Але спрацював вже досвід. Інтуїтивно він виглядав важче, ніж при тих пораненнях, про які ми отримали інформацію, коли його ще везли до нас, – каже Наркоз.

Операція

Лікар-хірург Сірий додає, що коли вони обстежували серце пораненого бійця, то побачили кров навколо серця і “картинка склалась”, оскільки медики зрозуміли, що уламок пройшов скрізь вхідний отвір в районі ключиці та пройшов вглиб тіла, в напрямку серця.

– Ми зрозуміли, що якщо зараз ми не проведемо екстреного оперативного втручання на серці, то шансів для цього пораненого більше не буде, – пояснює наркоз.

Працювати доводилось в умовах поганого освітлення та при недостатній кількості медичного обладнання.

– З усього операційного освітлення – це ті ліхтарі, які в нас на головах і більше нічого нема. Запас крові – це запас крові який ми на собі носимо і більше нічого немає. Жодних складних апаратів, як то апарат штучного кровообігу. Є тільки наші руки і той набір інструментів, який є. Але ми носимо з собою і набір інструментів на випадок поранення серця, – каже Наркоз.

Лікар-хірург із позивним Сірий пояснює, що за лічені хвилини був проведений розтин грудної клітини, щоб дістатись до серця.

– Другий момент був хвилюючий, коли ми вже добралися до серця. Ми зрозуміли, що поранення є наскрізним… У цього пацієнта була катастрофічний крововилив в серцеву сумку, де знаходиться серце, через яку серце і могло б зупинитись з хвилини на хвилину. Але також в нього було значне наскрізне поранення легені зі значною кровотечею в грудну клітку. Тут є виклик для хірурга і наші серця теж почали частіше битися, – пояснює він.

Медики пояснюють, що при усвідомленні того, що від твоїх дій залежить чиєсь життя, то концентрація така, що не помічає, що відбувається навколо.

Ми не знали, виживе він чи ні. Погіршитися ситуація могла будь-якої хвилини, – каже Наркоз.

Реабілітація

Сам військовослужбовець Олександр Біккузін згодом пішов на покращення. У фільмі він розповідає, що прийшов до тями і одразу побачив свою перев’язану руку, ногу та повністю заклеєні пластирами груди.

– І вже коли наступний етап евакуації до міста Дніпро у мене був, то підійшов лікар і в маленькій ампулі приносить уламок міліметрів 5 в діаметрі і каже: “Я тебе вітаю, друже. Це дістали з серця. Запам’ятай день, коли ти був поранений, це твій другий день народження”, – розповідає старший лейтенант Біккузін.

Після цього військовий Олександр проходив реабілітацію. Вже зараз він самостійно пересувається на своїх двох ногах.

Теги за темою
Збройні сили України
Джерело матеріала
loader
loader