"Транспортний гордієв вузол": у Польщі говорять, що вирішити протест перевізників дуже важко
"Транспортний гордієв вузол": у Польщі говорять, що вирішити протест перевізників дуже важко

"Транспортний гордієв вузол": у Польщі говорять, що вирішити протест перевізників дуже важко

Поляки обіцяють пропускати по одній вантажівці на годину. Автобуси та гуманітарна допомога зможуть проїхати без перешкод.

У чому проблема з розблокуванням кордону

Україна сподівалася на Дональда Туска, який обіцяв вирішити кризу на кордоні, коли стане прем'єром. Але новий міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак говорить, що протест польських перевізників – це справжній транспортний гордіїв вузол. І він затягується через бездіяльність попередньої влади.

Які плани польської влади щодо вирішення конфлікту

Можливо, спільне засідання Єврокомісії та України 18 грудня зможе щось вирішити. Польща є на ньому спостерігачкою із правом голосу.

Це вперше ми взагалі можемо почати обговорювати угоду про лібералізацію транспорту. Ми знаємо, що ця угода є яблуком розбрату, через що перевізники протестують на кордоні,
– пояснює Клімчак.

Також має відбутися зустріч міністрів транспорту обох країн, Клімчака та Олександра Кубракова.

Польський міністр запевняє: щодня проводить переговори з протестувальниками. Поки що шукають "спільний знаменник, виходячи з якого можна хоча б призупинити акцію протесту".

Чому перевізники досі блокують польсько-український кордон

  • Пункт "Дорогуськ – Ягодин" розблокували 11 грудня, адже місцева влада відкликала дозвіл на протест. Та вже під вечір дорогу перегородила вантажівка – вона нібито зламалася, заявили польські перевізники.
  • Вони подали до суду, і той вирішив надати право на протест.
  • На жаль, Єврокомісія відсторонюється від вирішення конфлікту на кордоні. А оскільки і Україна, і Польща є демократіями, то для розблокування кордону мають відбутися певні процедури. Експерти вважають, що протести перевізників підривають європейське законодавство і шкодять німецьким підприємцям, детальніше про це читайте тут.
  • Тим часом на кордоні продовжують помирати українські водії. Зафіксовано щонайменше три такі смерті.
Теги за темою
Новини України Польша Новини політики
Джерело матеріала
loader
loader