Вона готується значно швидше, ніж пшенична
Ми ділились рецептом традиційної полтавської куті, і класичним рецептом куті з пшениці. Але в багатьох регіонах України, зокрема, на сході, кутю готують з інших круп — з рису, перловки тощо.
Хоч рис прийшов на українські землі відносно недавно, проте така страва завоювала популярність і має своїх прихильників. Зокрема завдяки тому, що рисова кутя набагато простіше та швидше готується.
Інгредієнти:
- рис – 200 г;
- мак – 100 г;
- волоські горіхи – 50 г;
- родзинки – 50 г;
- мед (або цукор) – 120 г;
- сіль – до смаку;
- узвар (або кип'ячена вода) – 100-200 мл;
- вода – 600 мл.
Спосіб приготування:
- Оскільки рис вариться набагато швидше, ніж пшениця, спершу треба підготувати інші компоненти. Горіхи подрібнюємо та підсушуємо на сухій сковороді, постійно перемішуючи.
- Родзинки промиваємо і заливаємо окропом. Коли вода охолоне, відкидаємо їх на сито. Мак заливаємо окропом. Через годинку-другу зливаємо зайву воду та розтираємо із цукром у ступці. Можна перемолоти у блендері або кавомолці — головне, що мак пустив "молочко".
- Рис заливаємо водою і починаємо варити. Щоб він був не липкий, після закипання зливаємо воду і промиваємо холодною водою.
- Знову заливаємо крупу водою. Після другого закипання варимо ще 15 хвилин.
- Готовий рис відставляємо, щоб охолов. Після цього додаємо усі складові. Мед розводимо узваром або водою та заливаємо кутю.
Кутя виходить смачна і ситна. Також ми розповідали про правила приготування смачної страви.