Заразний нащадок "Омікрона". Наскільки небезпечний новий штам JN.1
Заразний нащадок "Омікрона". Наскільки небезпечний новий штам JN.1

Заразний нащадок "Омікрона". Наскільки небезпечний новий штам JN.1

Штам на шляху до того, аби стати домінуючим у США

Новий штам коронавірусу JN.1 швидко поширюється світом і викликає інтерес Всесвітньої організації охорони здоров'я. На початку листопада він становив близько 3% усіх випадків коронавірусу на початку листопада, але 27,1 % через місяць у всьому світі. У зоні ризику країни з холодними зимами.

Що це за штам

Штам JN.1 був вперше виявлений у серпні. Він мутував з нащадка "Омікрона" BA.2.86 "Pirola", який спричинив хаос (у мирній частині світу свої причини для хаосу) на початку 2022 року. Його попередник був небезпечним, бо мав десятки мутацій у своєму спайковому білку. А теперішній варіант, JN.1, має ще одну додаткову спайкову мутацію білка, що відповідає за заразність.

Спайковий білок — це як ключ для входу в клітину, антитіла вакцин зазвичай мають розпізнавати його, але деякі з них виявити складно. Існують підозри, що JN.1 так швидко через те, що цю додаткову мутацію.

Чим він особливий

Американський CDC зазначив, що симптоми COVID зазвичай подібні в різних варіантах, а симптоми та тяжкість зазвичай більше залежать від імунітету людини, ніж від варіанту. Одним з аспектів JN.1 є його швидка еволюція, що свідчить про те, що він може краще обходити імунну систему.

Первинні симптоми, ймовірно, будуть такими ж, як і в попередніх варіантах: біль або першіння в горлі, втома, головний біль, закладеність, кашель і лихоманка. Найкращим захистом від JN.1 та інших варіантів залишається вакцинація, маскування в багатолюдних закритих приміщеннях і обмеження контакту з людьми, які могли бути інфікованими.

Статистика захворюваності у світі

Наразі немає доказів того, що JN.1 викликає більш серйозні випадки COVID-19 або становить більший ризик для здоров’я населення, ніж інші циркулюючі варіанти. Водночас кількість випадків COVID зростає, зазначає доктор Сапата, передає Yale Medicine.

"Я б сказала, що найважливіше, щоб люди знали, що вірус існує, як і респіраторно-синцитіальний вірус і грип. Будь-який новий підваріант є ознакою того, що вірус SARS-CoV-2 все ще розвивається; воно все ще тут з нами, і ми не можемо його ігнорувати", — каже вона.

Відповідно до даних сайту Wordometer, станом на 21 грудня 2023 року, зараз коронавірусом заразитися понад 21 млн пацієнтів в усьому світі. За минулий тиждень заразилися 198 тис. 431 людина, померла 921 людина. Одужали понад 168 тисяч осіб. Найбільше випадків зафіксували у США — понад 94 тисячі, померла 921 людина.

В Україні останніми днями також повідомляють про зростання рівня захворюваності на грип та ГРВІ. Приміром, на Київщині епідпоріг перевищений на майже 3%, заявили в КОВА. Більша частина захворілих – діти. За поточний період епідемічного сезону на грип і ГРВІ захворіли 151 835 осіб, із них у 3% – лабораторно підтверджено випадки коронавірусу. Найвищі рівні захворюваності – в Бориспільському, Броварському й Обухівському районах, найнижчий – у Вишгородському.

Де вже поширився новий штам

JN.1 був знайдений у багатьох країнах світу, включаючи Індію, Китай, Великобританію та Сполучені Штати. У США, де відстежують ситуацію з коронавірусом, на початку грудня домінував штам HV.1, влітку усім "заправляв" EG.5. За даними американського Центру з контролю та профілактики захворювань, JN.1 — це зараз найшвидше зростаючий варіант, на нього припадає 15-29% інфекцій. Тобто, він на шляху до того, щоб за кілька тижнів стати домінуючим варіантом у США. У Великій Британії на JN.1 припадає близько 7% позитивних тестів на Covid.

У ВООЗ поки збирають проводити додаткові дослідження, щоб визначити вплив штаму на здоров’я, а поки радить носити маску в людних, закритих місцях, регулярно мити руки, залишатися вдома, якщо захворіли.

Раніше "Телеграф" писав, що у вересні в Україні з початку епідеміологічного сезону зафіксували пікову захворюваність на грип та коронавірус. Тоді захворіли вже не менше ніж 1,3 млн українців.

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

Теги за темою
Коронавірус
Джерело матеріала
loader
loader