Лікарка-дієтологиня поділилася простими порадами, як зробити своє харчування під час свят менш тривожним з приводу зайвих кілограмів і ризиків для здоров’я.
Не ділити їжу на небезпечну та безпечну
“Як зробити новорічний стіл безпечним для фігури?”, “Як не набрати кілограмів за Різдво?”. Перед святами у ЗМІ можна бачити купу застережливих заголовків.
– Такий підхід до харчування не дає простору для гнучкості та заохочує поділ їжі на дозволену/заборонену або небезпечну/безпечну, а це створює сприятливе середовище для розвитку харчових розладів, – зазначила Тетяна.
Відпустити контроль у їжі
За словами дієтологині, дуже важливо вміти довіряти собі та відпускати контроль у їжі. Звучить загрозливо, проте саме це допоможе нормалізувати різну їжу. А це хороша профілактика компенсаторних переїдань.
Поради до святкового столу
Ось прості та ефективні поради від професіонала щодо комфортної для вас організації святкового застілля.
1.Домовтеся з сім’єю заздалегідь про кілька солодких і несолодких страв, які є смачними саме для вас. Приготуйте їх на святкову вечерю, доповнивши різними фруктами та овочами.
2.Не менш важливо заздалегідь продумати розваги в родині чи з гостями. Це дасть змогу протягом вечора не фіксуватися лише на їжі, як на головному джерелі задоволення.
3.Досить непогано було б не готувати великі порції страв – так, щоб їх вистачило на 1-3 дні. Це чудова профілактика отруєнь. До того ж так ви уникнете необхідності переїдати/доїдати те, що псується, через силу.
Якщо дотримуватися цих порад, ваш сімейний святковий стіл буде не тільки смачним, а й безпечним, додала експертка.