Старовинний маківник до святкового столу: рецепт автентичної різдвяної випічки
Старовинний маківник до святкового столу: рецепт автентичної різдвяної випічки

Старовинний маківник до святкового столу: рецепт автентичної різдвяної випічки

Чудова випічка до свята і не тільки

Напередодні Різдва саме час подумати про апетитні страви. Ми розповідали, як спекти різдвяний калач з потрібною начинкою. Тепер ділимось рецептом смачного солодкого маківника.

Традиційно ним смакують протягом усього святкового періоду, пригощають колядників та гостей. Адаптованим рецептом із книги Ярослави Зелинської-Джонсон "Спадщина чотирьох господинь" поділились на сайті "Видавництва Старого Лева".

Інгредієнти:

  • 1 пакет активних сухих дріжджів
  • 2 кг борошна
  • 175 г цукру
  • 1 ч. л. солі
  • 5 яєць
  • 500 мл теплого молока
  • 115 г масла топленого
  • 250 г потертих макових зерен
  • 125 г меду
  • цедра 2 апельсинів
  • 250 г золотистих родзинок

Спосіб приготування:

  1. Для начинки заливаємо свіжоперетерте макове зерно окропом і даємо постояти 15 хв. Потім зціджуємо через перекладене цупким кухонним рушничком сито. Вичавлюємо, доки маса не стане сухою.
  2. Змішуємо мак з медом. Додаємо родзинки та горіхи.
  3. У маленькій мисочці розводимо дріжджі у ледь теплій воді. У великій чаші міксера змішуємо борошно, цукор, сіль та яйця. Додаємо ще трохи теплого молока, масла та розведених дріжджів.
  4. Збиваємо суміш насадкою-лопаткою до однорідного стану. Тісто повинне вийти липким.
  5. Перекладаємо його у чисту, змазану жиром миску. Вкриваємо та залишаємо у теплому місці на годину.
  6. Збиваємо тісто донизу та перевертаємо торцем на посипану борошном поверхню. Ділимо його на три частини і розкочуємо кожну з них на посипаній борошном поверхні. Повинні вийти прямокутники.
  7. Змішуємо 250 г домашньої макової начинки із третиною цедри апельсина та третиною порції родзинок. Розмазуємо по кожному прямокутнику тіста, залишаючи по периметру 3 см чистих країв.
  8. Загортаємо вздовж довшого боку. Загортаємо краї під низ, аби начинка не витікала. Викладаємо на вистелене пергаментом та змащене жиром деко.
  9. Вкриваємо та знову залишаємо для підростання. Змащуємо маслом та запікаємо у розігрітій до 180 °С духовці.
  10. Щоб тісто не потріскалось, проколюємо по всій поверхні дерев’яною шпажкою крізь усі шари тіста. Випікаємо 45–60 хвилин.

Маківники виходять м’якенькі та дуже ароматні. Також ми розповідали, як приготувати дуже смачну кутю.

Теги за темою
Різдво
Джерело матеріала
loader
loader