"Зомбі-хвороба", яка вразила оленів у США, може передатися людям: учені зробили попередження
"Зомбі-хвороба", яка вразила оленів у США, може передатися людям: учені зробили попередження

"Зомбі-хвороба", яка вразила оленів у США, може передатися людям: учені зробили попередження

Хронічна хвороба виснаження (CWD), яку неофіційно називають "хворобою зомбі", потенційно може поширитися на людей, вважають деякі вчені. Тривогу було піднято після того, як у листопаді 2023 року в Єллоустонському національному парку на північному заході штату Вайомінг (США) знайшли труп оленя, зараженого CWD.

Як передає Daily Mail, "хвороба оленів-зомбі", схожа на "коров'ячий сказ", передається пріонами. Симптомами називають втрату ваги, втрату координації та інші зрештою фатальні неврологічні порушення. Мозковий вірус призводить тварин до неадекватного стану, вони пускають слину й перестають боятися людей.

Захворювання діагностували у США, Канаді, Південній Кореї

CWD фіксували у оленів і споріднених видів. Доктор Корі Андерсон, співдиректор програми Центру досліджень і політики в галузі інфекційних захворювань, у коментарі The Guardian не виключив, що в майбутньому хвороба може передатися людині.

"Ми говоримо про можливість виникнення чогось подібного... Ніхто не каже, що це обов'язково станеться, але людям важливо бути готовими", – зазначив учений.

Андерсон є автором дослідження, зосередженого шляхах передачі CWD. Експерт зазначив: це захворювання "незмінно смертельне, невиліковне та дуже заразне".

"Занепокоєння викликає те, що в нас немає ефективного та простого способу викорінити вірус ні серед тварин, яких він заражає, ні в навколишньому середовищі, яке він забруднює", – заявив доктор Андерсон.

Вперше "зомбі-хворобу" виявили в оленів на південному сході Вайомінгу в 1985 році. За даними Геологічної служби США, за останні роки вірус поширився на більш ніж 31 американський штат, дві канадські провінції і навіть Південну Корею.

Табличка з попередженням про хронічну хворобу, що виснажує, в штаті Монтана

Минулого місяця Служба національних парків США заявила: "Нині немає доказів того, що CWD може заразити людей або види домашніх тварин". Але водночас відомство попередило мисливців: "Не рекомендується вживати тканини тварин, інфікованих CWD".

За даними Центрів із контролю та профілактики захворювань, дослідження показали, що "хвороба зомбі" становить ризик для приматів, включаючи мавп.

"Ці дослідження викликають побоювання, що є ризик для людей", – заявили в агентстві.

Представники парку в Єллоустоні заявили, що вони спостерігають за ситуацією, щоб оцінити, наскільки далеко захворювання може поширитися по їх території і визначити райони, схильні до підвищеного ризику.

Єллоустонський національний парк на карті

Як раніше писав OBOZ.UA, лікарні на півночі Китаю заповнені дітьми з недіагностованою пневмонією. Починаючи від середини жовтня країна зіткнулася з різким зростанням кількості випадків респіраторних захворювань.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader