Як правильно пити віскі та чим його закушувати
Як правильно пити віскі та чим його закушувати

Як правильно пити віскі та чим його закушувати

Цей насичений напій приваблює справжніх поціновувачів. Про унікальні смакові відтінки різних сортів благородного напою, способи дегустації та закуски у матеріалі Фактів ICTV.

Національні особливості

Перший крок до гастрономічної подорожі правильний вибір віскі. Адже сьогодні він просто вражає: шотландське, ірландське, американське, канадське, японське і навіть українське.

Кожна країна виробляє міцний алкогольний напій за власною технологією. Шотландці стверджують, що робити віскі їх навчили християнські місіонери, які отримали знання від хрестоносців.

Зараз дивляться

Але в Шотландії виноград замінили на ячмінь і розробили власний унікальний напій, що отримав назву uisge beatha. Згодом термін трансформувався у віскі.

Як правильно пити віскі

Багато хто любить віскі, але далеко не кожен знає, як і з чим його правильно пити. Перший спосіб – насолоджуватися чистим віскі кімнатної температури, ретельно смакуючи кожен нюанс і насолоджуючись виразним смаком і ароматами.

Інший –  охолодженим до 18-20 °C, з льодом, колою або содовою. Але попри різні варіанти, існує ключове правило 5 S, яке вигадали шотландці: sight – подивитися, smell –понюхати, swish –посмакувати, swallow – проковтнути, splash – налити води.

Як правильно пити віскі та чим його закушувати - Фото 1

Фото: Unsplash

Цей спосіб фактично є інструкцією споживання віскі, адже дає можливість оцінити вміст пляшки, починаючи вже з першого ковтка. Він швидко розійшовся по всьому світу і набув величезної популярності серед поціновувачів міцних алкогольних напоїв.

Чим закушувати віскі

Кожен сорт має унікальні особливості, які можна підкреслити відповідними закусками.

Шотландське віскі смакує з хагісом, національною шотландською стравою з баранячого серця, печінки та легень. Також підходять сири гауда, пармезан, чедер.

Сорти з торф’яним післясмаком поєднуються з бараниною чи яловичиною. Простіші сорти, як-от бурбон, можна подавати з традиційними наїдками: канапками, горішками та шоколадними цукерками. Деякі сорти віскі ідеально гармоніюють з креветками, устрицями та іншими морепродуктами.

Що більша витримка віскі, тим менше воно потребує різноманітних доповнень, зокрема закусок. Саме так вважають професійні бармени. Головне – насолоджуватися віскі розумно та в хорошій компанії.

Джерело матеріала
loader
loader