Салати у Львові замовляють доволі часто, адже вони є гарним перекусом та оптимально доповнюють другі страви. Що ж таке салат? Ця страва складається з різних інгредієнтів, таких як свіжі овочі, зелень, фрукти, м’ясо, риба, сир тощо. Вони приправляються соусами чи заправками. Салати бувають холодними та гарячими, а їхні складові можуть бути сирими або піддаватися термічній обробці.
Є безліч варіацій салатів. Їхні рецептури включають різноманітні інгредієнти в залежності від регіону, культури та особистих вподобань споживача. Ця їжа часто подається як окрема страва або, як супровід до головної страви.
Основні види салатів
Салати давно ввійшли до нашого раціону. Вони відомі своєю свіжістю, легкістю та можливістю поєднання різноманітних смаків. Ці страви є корисними для здоров’я завдяки вмісту вітамінів, мінералів та інших поживних речовин. Асортимент таких страв дуже різноманітний, як і смаки людей. Можна виділити кілька основних категорій салатів:
- Зелені
В більшості випадків до них входять листові овочі, переважно різні сорти салатів, в тому числі шпинат та рукола. Це дієтичні салати, бо низькокалорійні. Їхні компоненти, а саме листя, можна нарізати чи наривати невеликими фрагментами. Іноді складові подаються в цілому вигляді, та розкладаються за певним порядком. Для прикрашання готової композиції використовуються горіхи й хлібні грінки.
- Овочеві
Серед свіжих овочів, які найчастіше використовуються для приготування цієї страви, лідирують огірки, томати, перець, цибуля зелена й ріпчаста. Також користуються популярністю салати з морквою, редискою та коренем селери. До них можуть додаватися м’ясо й морепродукти, сир і гриби, яйця та стручкова квасоля.
- Зв’язані
Їхні особливість – додавання майонезу. Таким салатам можна надати певну форму і, вони її втримають.
- Обідні
Часто складають основу трапези. Більш того, їхня структура дозволяє порівняти салати з основною стравою та гарніром. До обіднього салату часто входить курка та морепродукти.
- Коктейльні
Їх готують з великою кількістю соусу. Зважаючи на це, салати подають у глибоких ємностях, наприклад, в склянках. А для їх зручного споживання використовують ложки.
- Десертні
Можуть готуватися з зелені, але найчастіше являють собою солодку комбінацію з желе та збитих вершків.
- Фруктові
Основними їх компонентами є фрукти та ягоди в свіжому чи консервованому вигляді.
Салати виникли внаслідок еволюції кулінарного мистецтва та є результатом кулінарної творчості різних культур. Не існує конкретної особи, про яку можна було б сказати, що вона «придумала» салат, адже подібні страви є здебільшого результатами експериментування з різними інгредієнтами та їх комбінаціями. Проте, важливо відзначити, що ідея створення страв зі свіжих овочів та інших компонентів існувала в різних культурах упродовж історії, наприклад, давні греки та римляни вживали салати, складені з різних зелених листків, оливкової олії та інших інгредієнтів. Складно знайти людину, яка не любить салат. Завітайте на томатіна.юа, якщо ви є прихильником цієї смачної та корисної їжі.