Боррель: Більшість інформатак у Європі були спрямовані проти Зеленського і Макрона
Боррель: Більшість інформатак у Європі були спрямовані проти Зеленського і Макрона

Боррель: Більшість інформатак у Європі були спрямовані проти Зеленського і Макрона

Найбільше інформаційних атак, зафіксованих у Європі протягом року, було спрямовано проти України та Президента Володимира Зеленського.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель під час представлення у Брюсселі Другої доповіді Європейської служби зовнішніх дій щодо загроз маніпулювання інформацією та втручання з-за кордону (Foreign Information Manipulation and Interference, FIMI), повідомляє Укрінформ.

«Ми опублікували Другий річний звіт, який проливає світло на характер наявних загроз на основі розслідування 750 випадків FIMI та аналізу заходів протидії. Як можемо бачити, (атаки) спрямовані проти різних людей. Однією з осіб, проти яких спрямована більшість таких атак, є Президент України Володимир Зеленський, друга – Президент Франції Еммануель Макрон», - сказав Боррель.

Як він зауважив, згідно з доповіддю Україна залишається країною, яка найчастіше стає мішенню цілеспрямованих операцій із дезінформації з-за кордону. «І це не випадково, тому що відомо, хто стоїть за дезінформацією. Хтось, хто веде війну проти України з використанням класичних засобів бойових дій», - додав високий представник ЄС.

Водночас він зауважив, що українці більш загартовані у цій битві, і суспільство активно бореться проти дезінформації. Європейський Союз надає Україні в цьому допомогу з використанням Інструменту ЄСіз зовнішньої політики, можливостей ЄСЗД та Єврокомісії.

Зокрема, Боррель згадав про звинувачення на адресу України у нібито провокуванні хімічного інциденту в тимчасово окупованому Донецьку. Дезінформацію викрили користувачі соціальних мереж, які з’ясували, що наведені фотографії були зроблені задовго до того часу, про який писали маніпулятори. Але дезінформацію відразу підхопили російські медіа, які намагалися примусити людей повірити в те, що українці в Донецьку могли застосувати хімічну зброю. І це не вперше, коли такі звинувачення проти України поширює той, хто сам володіє зброю масового знищення, наголосив високий представник ЄС.

«Чотири роки тому, коли я почав виконувати свій мандат, Росія та інші вже створили активну інфраструктуру для (поширення) брехні, маніпуляцій та дестабілізації, робили це у промислових масштабах та вміло… А коли розпочалося російське вторгнення в Україну, це стало повномасштабним інструментом війни. Тож дуже важливо діяти швидко, щоб запобігти поширенню інформаційних маніпуляцій, які мають бути спростовані до того, як стануть вірусними», - зазначив Боррель.

На його переконання, для ефективної протидії FIMI необхідно об'єднати зусилля на глобальному рівні. У цьому контексті ЄС за підтримки Канади координує зусилля з партнерами по G7, активно взаємодіє з НАТО та має розвинуті програми співробітництва у цій сфері із США. Ця робота спрямована на те, щоб допомогти громадянам, державним інституціям та журналістам швидко виявляти та спростовувати дезінформацію.

Як повідомлялося, Центр протидії дезінформації при РНБО упродовж 2023 року зафіксував 9600 деструктивних інформаційних повідомлень.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación 

Теги за темою
Україна Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader