/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F439%2F80af1cdaa782e0f3c8d0d42df8f96a15.jpg)
Старовина українська страва: як готувати смачну соломаху
Старовина українська страва: як готувати смачну соломаху.
У славетних козацьких походах найпоширенішою їжею була ситна та корисна каша соломаха.
Її ще називають саламаха або саламата.
Рецептів цієї каші існує декілька, але є класичний – з гречаного борошна.
Як приготувати кашу-соломаху за старовинним українським рецептом, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на Shuba.
Що вам знадобиться:.
Борошно гречане – 300 г.
Сало – 200 г.
Цибуля ріпчаста жовта – 1 шт.
Олія соняшникова – 100 г.
Сіль – до вашого смаку.
Як готувати соломаху.
Покладіть гречане борошно у миску та, постійно розмішуючи, влийте у миску тонкою цівкою холодну воду.
Вливайте стільки води, щоб добре розмішати борошно, але так, щоб не зробити суміш зовсім рідкою.
Доведіть до кипіння воду, приблизно 4 склянки.
Підсоліть та, постійно розмішуючи, влийте борошняну суміш в окріп.
Приблизно через 5 хвилин влийте в кашу олію.
Готуйте до загусання каші та помішуйте її час від часу.
Поки каша вариться, подрібніть сало та цибулю.
Розігрійте олію на пательні та підсмажте шматочки сала з цибулею, посоліть, додайте перцю чи трошки улюблених спецій та підсмажте до золотистого кольору цибулі.
Коли каша загусне, вимкніть вогонь та додайте до каші підсмажене сало з цибулею.
Добре все перемішайте.
Подавайте соломаху з подрібненою зеленою цибулею.
До речі, під час приготування можна не додавати у кашу олію, а додати тільки підсмажену цибулю з салом.
До речі, раніше ми писали про те, як приготувати за старовинним рецептом бабу-шарпанину.
А ще розповідали рецепт малімонів з Полісся.

