Старовина українська страва: як готувати смачну соломаху
Старовина українська страва: як готувати смачну соломаху

Старовина українська страва: як готувати смачну соломаху

Старовина українська страва: як готувати смачну соломаху.

У славетних козацьких походах найпоширенішою їжею була ситна та корисна каша соломаха.

Її ще називають саламаха або саламата.

Рецептів цієї каші існує декілька, але є класичний – з гречаного борошна.

Як приготувати кашу-соломаху за старовинним українським рецептом, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на Shuba.

Що вам знадобиться:.

Борошно гречане – 300 г.

Сало – 200 г.

Цибуля ріпчаста жовта – 1 шт.

Олія соняшникова – 100 г.

Сіль – до вашого смаку.

Як готувати соломаху.

Покладіть гречане борошно у миску та, постійно розмішуючи, влийте у миску тонкою цівкою холодну воду.

Вливайте стільки води, щоб добре розмішати борошно, але так, щоб не зробити суміш зовсім рідкою.

Доведіть до кипіння воду, приблизно 4 склянки.

Підсоліть та, постійно розмішуючи, влийте борошняну суміш в окріп.

Приблизно через 5 хвилин влийте в кашу олію.

Готуйте до загусання каші та помішуйте її час від часу.

Поки каша вариться, подрібніть сало та цибулю.

Розігрійте олію на пательні та підсмажте шматочки сала з цибулею, посоліть, додайте перцю чи трошки улюблених спецій та підсмажте до золотистого кольору цибулі.

Коли каша загусне, вимкніть вогонь та додайте до каші підсмажене сало з цибулею.

Добре все перемішайте.

Подавайте соломаху з подрібненою зеленою цибулею.

До речі, під час приготування можна не додавати у кашу олію, а додати тільки підсмажену цибулю з салом.

До речі, раніше ми писали про те, як приготувати за старовинним рецептом бабу-шарпанину.

А ще розповідали рецепт малімонів з Полісся.

Джерело матеріала
loader
loader