Допомога Україні: дипломат пояснив, що відбувається у США і навіщо туди летить канцлер Німеччини
Допомога Україні: дипломат пояснив, що відбувається у США і навіщо туди летить канцлер Німеччини

Допомога Україні: дипломат пояснив, що відбувається у США і навіщо туди летить канцлер Німеччини

Чи вдасться тверезомислячій більшості Республіканської партії знайти компроміс із демократами

Ситуація за допомогою України з боку США залишається складною. І якщо в Сенаті є компроміс між республіканцями та демократами, то в Палаті представників уже анонсували, що поховають будь-яку угоду. Навіть якщо там йтиметься про посилення кордону з Мексикою.

Колишній голова Міністерства закордонних справ України Володимир Огризко прокоментував те, що відбувається, спеціально для "Телеграфу".

На думку дипломата, річ у популізмі. Тому що сучасна демократія серйозно на нього хвора. І поки що немає ліків, які допомогли б у цьому лікуванні.

"Популізм — це превалювання політичних інтересів над національними. І політики, які таким хворіють, на перше місце ставлять не загальнонаціональні інтереси, а особисті — вузькопартійні. Саме це зараз ми спостерігаємо в США. Замість того, щоб думати про національну безпеку, там грають у взаємні звинувачення. Причому це стосується як республіканців, так і демократів", – вважає експерт.

Зрозуміло, продовжує він, що вибори передбачають ігри з настроями своїх виборців. Розповіді про те, наскільки хороші ті чи інші політики – і погані їхні опоненти.

"Але при цьому не можна забувати про ключові речі, включаючи національну та глобальну безпеку! На жаль, про них у Штатах зараз забувають. Водночас – це демократичні процеси, на які вплинути не можна. Відповідне розуміння має визріти у самих американців", – пояснює Володимир Огризко.

Є надія, зазначає дипломат, що зрештою ситуація вирішиться у позитивному для нас ключі.

"У Сенаті начебто вже знайдено компроміс, — нагадує він. — Щоправда, є повідомлення, що Трамп дав доручення своїм "зашквареним" друзям у Палаті представників не йти на жодні домовленості і продовжувати свої деструктивні дії щодо блокування допомоги Україні, Тайваню та Ізраїлю. Питання зараз у тому, чи вдасться тверезомислячій більшості Республіканської партії, попри позицію Трампа, піти на компроміс з демократами, чи переможе трампістська лінія – і ситуація зайде в глухий кут".

Але навіть тоді, наголошує Володимир Огризко, у розпорядженні президента США, Пентагону, Держдепу залишаться інструменти для надання військової допомоги Україні.

"Це складніше, довше, але – така реальна ситуація на даний момент, – констатує екскерівник МЗС. – До речі, анонсована на лютий поїздка канцлера ФРН Олафа Шольца до США – це теж буде про Україну. І про координацію зусиль з американцями, про пошук альтернативних способів допомагати нам. Ці теми точно обговорюватимуть у предметному ключі. Час загальних заяв пройшов. Ситуація на фронті складна. Якщо у ЗСУ не буде в потрібній кількості боєприпасів та озброєнь, це може призвести до дуже великих загроз, зокрема для Європи".

Теги за темою
Джо Байден
Джерело матеріала
loader