Зірка шоу «МастерШеф» Володимир Ярославський поділився рецептом десерту «Мавпячий хліб»
Зірка шоу «МастерШеф» Володимир Ярославський поділився рецептом десерту «Мавпячий хліб»

Зірка шоу «МастерШеф» Володимир Ярославський поділився рецептом десерту «Мавпячий хліб»

Український шеф-кухар, ресторатор, суддя кулінарного реаліті «МастерШеф» на СТБ Володимир Ярославський поділився рецептом солодкої випічки з солоною карамеллю та ароматною корицею.

Вже 10 лютого, о 19:00 на СТБ, відбудеться прем’єра «МастерШеф»-13. У новому сезоні за звання найсильнішого «мастершефа» знов змагатимуться аматори. В очікуванні прем’єри ділимось рецептами незмінних суддів проєкту. Цього разу пропонуємо приготувати «Мавпячий хліб» за рецептом Володимира Ярославського.

«Це м’яка солодка випічка, що легко розділяється на шматочки, з приємним ароматом кориці та маслянистим соусом. Її варто спробувати. Часто тісто готують на кефірі або сироватці, мені сподобався варіант на молоці!», – зазначає Володимир. 

Тісто:

  • 200 грамів молока
  • 85 грамів масла 82.5%
  • 2 яйця
  • 500-550 грамів сильного борошна (Caputo Rosso або Зернарі Селект)
  • 11 грамів сухих дріжджів або 30 грамів свіжих
  • 50 грамів цукру
  • дрібка солі

Спеції та масло:

  • 125 грамів масла 82.5%
  • 1 ст. л кориці
  • 1 ч. л меленого імбиру
  • 0.5 ч. л меленого мускатного горіха
  • 150 грамів цукру
  • 50 грамів насіння соняшника
  • 100 грамів волоських горіхів
  • 150 грамів лохини та журавлини
  • солона карамель

Замішуємо тісто:

У теплому молоці розчиняємо цукор, додаємо дріжджі і даємо їм активуватись. Далі додаємо яйця, розтоплене тепле масло, перемішуємо і замішуємо тісто. Даємо йому підійти, обмішуємо його, формуємо маленькі кульки. Окремо розтоплюємо вершкове масло тільки трішки, щоб воно було ледь тепле. Цукор змішуємо зі спеціями і додаємо насіння соняшнику. Обвалюємо кульки у маслі і одразу кидаємо у суміш спецій з цукром, складаємо у форму або для кексу (щоб отвір був, тісто має пропектися), або прямокутну.

Пересипаємо тісто періодично горіхами і лохиною. Їх можна замінити на те, що є у вас.

Даємо тісту піднятись у 2.5-3 рази і випікаємо при 175 градусах приблизно 40 хвилин. Перевіряйте готовність тіста дерев’яною шпажкою.

Поки тісто готується, робимо карамель (додаю до рецепта 50 грамів води, щоб була більш рідкою):

  • 100 грамів масла 82.5%
  • 150 грамів білого цукру
  • 300 грамів вершків 30%
  • 30 грамів молока
  • 7-8 грамів солі

Вершкове масло і цукор поміщаю в  сотейник і ставлю на великий вогонь. Нагріваю, постійно помішую дерев’яною лопаткою. Спочатку суміш  починає пінитись, потім масло та цукор розшаровується, потім починається змінюватись колір у сторону потемніння. На цьому етапі будьте обережними – температури високі і суміш у сотейнику стає на вигляд дуже рідкою. Колір поступово стає карамельним (одразу як готова іриска) і масло прямо майже усе поєднуються з цукром. Ось тут треба правильно спіймати і гарний насичений колір, і не перепалити цукор. Ще я помішую суміш досить інтенсивно. Коли колір вже бажаний, у сотейник обережно наливаю вершки з молоком (зазвичай навіть підігріваю, щоб були теплі). Тут суміш кипить і піниться. Постійно помішую, додаю сіль і варю суміш ще хвилин 5, щоб і уварилась трішки, і розтопились усі грудочки. Гарячу карамель проціджую через сито. Накриваю плівкою прямо на карамель і охолоджую!

Готовий «хліб» виймаємо з духовки, даємо трішки постояти, потім перевертаємо і добре поливаємо карамеллю. Це просто неймовірно смачно!

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 

Допис, поширений Volodymyr Yaroslavskyi (@yaroslavskyi_vova)

 

Джерело матеріала
loader
loader