Ще шість літаків: Україна отримає від Нідерландів додаткові винищувачі F-16
Ще шість літаків: Україна отримає від Нідерландів додаткові винищувачі F-16

Ще шість літаків: Україна отримає від Нідерландів додаткові винищувачі F-16

Нідерланди додатково нададуть Україні ще 6 західних літаків F-16. Загалом, уряд нідерландів зобов’язався передати Україні 24 подібних винищувачі.

Про це заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен у своєму Х (колишня соцмережа Twitter).

– Міноборони підготує ще 6 літаків F-16 для поставки в Україну. Таким чином, загальна кількість F-16 сягне 24 одиниць. Перевага в повітрі України необхідна для протидії російській агресії, – наголосила вона.

Своєю чергою, в оборонному відомстві країни додали, що Нідерланди зупинили обговорення процесу продажу шести винищувачів F-16 з компанією Draken International, оскільки як підприємство, так і нідерландський уряд дійшли висновку, що продаж цих літаків не буде потрібен у короткостроковій перспективі.

Зараз дивляться

F-16 для України

Нідерланди є однією з провідних країн у питанні поставок Україні західних винищувачів F-16. Так, наприклад, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте раніше заявляв, що Україна отримає від його країни перші 18 літаків. Пізніше це повідомлення підтвердив і президент України Володимир Зеленський.

Крім того, офіційний Амстердам стверджував, що передасть ще 18 винищувачів F-16 до Румунії, де навчання на цих літаках проходять українські льотчики.

Самі ж Нідерланди планують перевести свій повітряний флот на більш сучасну версію літаків, а саме F-35. Зокрема, з цієї причини Амстердам з легкістю погодився на поставку Україні цих винищувачів. Відомо, що сьогодні на озброєнні Нідерландів перебувають 42 літаки F-16.

Глава Міноборони України Рустем Умеров ще в грудні 2023 року заявляв, що Україна отримає винищувачі F-16 у короткостроковій перспективі.

Теги за темою
Нідерланди
Джерело матеріала
loader
loader