Лук-порей відноситься до сімейства овочей алліум, куди також входять цибуля, цибуля-шалот, шніт-цибуля і часник. Вони мають м'який, злегка солодкуватий смак і широко використовуються в таких стравах, як супи і паста.
Видання Health пише, що цибуля-порей є багатим джерелом антиоксидантних рослинних сполук та поживних речовин, які можуть принести користь здоров'ю.
Чим корисний лук-порей
- Високий вміст протизапальних та антиоксидантних сполук.
- Може захищати від деяких видів раку.
- Підтримує здоров'я кишечника.
- Можуть покращувати когнітивні функції.
Крім того, цибуля-порей містить кілька поживних речовин, таких як вітаміни А, С та В6.
Одна порція вареної цибулі-порею містить:
- Калорій - 31;
- Жирів - 0 г;
- Вуглеводів - 7,62 г;
- Клітковини - 1 г;
- Білка - 0,81 г;
- Вітаміну А - 41 мкг або 5% від добової норми;
- B6 - 0,113 мг або 7% від добової норми;
- Міді - 0,062 мг або 7% від добової норми;
- Фолатів - 24 мкг або 6% від добової норми;
- Вітаміну C - 4,2 мг або 5% від норми;
- Вітаміну K - 25,4 мкг або 21% від норми;
- Марганцю - 0,247 мг або 11% від норми.
Ризики, пов'язані з вживанням цибулі-порею
Цибуля-порей безпечна для більшості людей, але її слід уникати тим, хто страждає алергією на неї. Цей овоч містить сполуку під назвою діалілдисульфід, яка у деяких людей може викликати шкірні реакції, включаючи контактний дерматит.
Крім того, цибуля-порей має багато сполук, які називаються FODMAPs - це типи вуглеводів, які містяться в деяких продуктах, таких як часник і цибуля-порей, які погано засвоюються травною системою.
Люди, чутливі до FODMAP, можуть страждати від здуття живота, діареї та газів. Люди з певними захворюваннями травної системи, такими як синдром роздратованого кишечника, частіше страждають непереносимістю FODMAP.
Раніше УНІАН писав, що відбувається з вашим тілом, коли ви їсте цибулю щодня.