Основним чинником, що зумовив стрімке падіння інфляції, було скорочення сукупного попиту. Попит, як вказує академік НАН України, ексголова Ради НБУ Богдан Данилишин у Telegram, скоротився на 25% відносно довоєнного рівня.
До ключових факторів скорочення попиту належали такі чинники:
- війна;
- виїзд біженців за кордон (понад 6 млн. осіб);
- мобілізація чоловіків до лав ЗСУ;
- високий рівень безробіття (близько 20% робочої сили);
- жорстка монетарна політика НБУ, що обмежувала приріст кредитування в економіці.
Також на зниження рівня інфляції вплинуло перенасичення внутрішнього ринку аграрною продукцією за рекордного врожаю. Внаслідок блокування зовнішньоторговельних шляхів експорт агропродукції впав на 7% у річному вимірі. У січні відносно попереднього місяця впали ціни майже на 60% продуктів харчування, за якими ведеться щоденне спостереження. А саме, за цей період знизились ціни на такі категорії:
- свинину;
- птицю;
- яйця курячі;
- цукор;
- соняшникову олію;
- гречані та вівсяні крупи;
- пшоно;
- борошно;
- макаронні вироби;
- батон;
- хліб житній, житньо-пшеничний.
Водночас підвищились ціни на такі продукти:
- яловичину;
- всі овочі "борщового набору" (за винятком цін на моркву – були нижчими);
- молоко;
- сметану;
- масло.
Раніше ми писали про те, що моделі штучного інтелекту порахували необхідний рівень середньої та мінімальної зарплат, а також прожиткового мінімуму в Україні. Очікувано, що існуючі показники не відповідають потребам українців.