В Україні скоротився попит: названо причину падіння інфляції
В Україні скоротився попит: названо причину падіння інфляції

В Україні скоротився попит: названо причину падіння інфляції

В Україні скоротився попит: названо причину падіння інфляції

Падіння сукупного попиту на чверть через втрату населення зупинило зростання цін.  

Основним чинником, що зумовив стрімке падіння інфляції, було скорочення сукупного попиту. Попит, як вказує академік НАН України, ексголова Ради НБУ Богдан Данилишин у Telegram, скоротився на 25% відносно довоєнного рівня.

До ключових факторів скорочення попиту належали такі чинники:

  • війна;
  • виїзд біженців за кордон (понад 6 млн. осіб);
  • мобілізація чоловіків до лав ЗСУ;
  • високий рівень безробіття (близько 20% робочої сили);
  • жорстка монетарна політика НБУ, що обмежувала приріст кредитування в економіці.

Також на зниження рівня інфляції вплинуло перенасичення внутрішнього ринку аграрною продукцією за рекордного врожаю. Внаслідок блокування зовнішньоторговельних шляхів експорт агропродукції впав на 7% у річному вимірі. У січні відносно попереднього місяця впали ціни майже на 60% продуктів харчування, за якими ведеться щоденне спостереження. А саме, за цей період знизились ціни на такі категорії:

  • свинину;
  • птицю;
  • яйця курячі;
  • цукор;
  • соняшникову олію;
  • гречані та вівсяні крупи;
  • пшоно;
  • борошно;
  • макаронні вироби;
  • батон;
  • хліб житній, житньо-пшеничний.

Водночас підвищились ціни на такі продукти:

  • яловичину;
  • всі овочі "борщового набору" (за винятком цін на моркву – були нижчими);
  • молоко;
  • сметану;
  • масло.

Раніше ми писали про те, що моделі штучного інтелекту порахували необхідний рівень середньої та мінімальної зарплат, а також прожиткового мінімуму в Україні. Очікувано, що існуючі показники не відповідають потребам українців. 

Джерело матеріала
loader
loader