Знищення Цезаря Кунікова, Рамштайн-19 і обстріл Селидового: новини 14 лютого
Знищення Цезаря Кунікова, Рамштайн-19 і обстріл Селидового: новини 14 лютого

Знищення Цезаря Кунікова, Рамштайн-19 і обстріл Селидового: новини 14 лютого

Україна підтвердила, що внаслідок спецоперації ГУР знищено російський великий десантний корабель Цезар Куніков. Президент Володимир Зеленський зазначив, що Україна крок за кроком очищає Чорне море від терористичних об’єктів.

Вже розпочалося засідання Рамштайн-19, на якому обговорюють виділення нової підтримки Україні та військової допомоги для посилення можливостей ЗСУ на фронті.

Водночас російські війська не припиняють обстрілювати населені пункти Донецької області, не маючи можливостей просуватися під Авдіївкою, неподалік якої зараз тривають жорстокі та кровопролитні бої.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 14 лютого 2024 року – читайте далі у матеріалі на сайті Факти ICTV.

  • Знищення корабля Цезар Куніков
  • Засідання Рамштайн-19
  • Коаліція дронів для України
  • Ракетний удар по Великому Бурлуку
  • Обстріл Донецької області
  • Бої під Авдіївкою

Знищення корабля Цезар Куніков

Після серії вибухів у Криму 14 лютого на дно пішов російський великий десантний корабель Цезар Куніков у Чорному морі. Спочатку було чути спалахи, а пізніше внаслідок вибухової хвилі в жителів Алупки відчинилися вікна.

Згодом у Генеральному штабі ЗСУ відзвітували про знищення ВДК корабля Цезар Куніков, який входив до складу Чорноморського флоту Росії. За інформацією Генштабу, операцію здійснили ЗСУ разом з підрозділами Головного управління розвідки Міноборони.

Засідання Рамштайн-19

У Вашингтоні розпочалося засідання Контактної групи з оборони України у форматі Рамштайн-19, яке цього разу було анонсоване в онлайн-режимі через хворобу міністра оборони США Ллойда Остіна.

Очільник Пентагону наголосив, що учасники Рамштайн-19 зібралися, щоб звернути увагу на короткострокові потреби України, включно з нагальною потребою в більшій кількості артилерії, боєприпасів і ракет протиповітряної оборони.

Коаліція дронів для України

Міністр оборони Кайса Оллонгрен заявила, що Нідерланди приєднуються до військової коаліції безпілотників для України. Для країни, яку вона представляла на засіданні Рамштайн, це можуть бути додаткові €2 млрд витрат до вже виділеної суми на 2024 рік.

Водночас український міністр оборони Рустем Умєров зазначив, що держава налаштована на результативну роботу, нарощування оборонного виробництва, дронів і технологій, а також на підготовку до довготермінових викликів і нагальних потреб ЗСУ.

Ракетний удар по Великому Бурлуку

Російські війська обстріляли Великий Бурлук Харківської області ракетами С-300 вдень 14 лютого. Зафіксовано влучання по двоповерховому житловому будинку та ще одному, розташованому поряд з ним.

Внаслідок російської атаки по Великому Бурлуку загинуло двоє осіб, ще постраждали четверо людей. У населеному пункті розбирають завали, під якими ще можуть залишатися люди, повідомили в Національній поліції.

Обстріл Донецької області

Внаслідок обстрілу Селидового Донецької області в ніч на 14 лютого загинуло щонайменше троє людей та ще 13 осіб дістали поранення різного ступеня тяжкості. Окупанти запустили по місту чотири ракети, відзвітували в ОВА.

Через влучання ракети знищено житловий п’ятиповерховий будинок і пологове відділення лікарні. Водночас вибуховою хвилею пошкоджено щонайменше дев’ять багатоповерхівок, крамницю, аптеку й чотири автомобілі.

Обстріл Селидового 13-14 лютого 2024

Фото: Вадим Філашкін

Бої під Авдіївкою

Ситуація в Авдіївці Донецької області залишається дуже складною: дорога до міста прострілюється російськими військами, повідомили в ОВА. За даними Вадима Філашкіна, в Авдіївці є резерви гуманітарної допомоги, води та необхідних медикаментів.

За його словами, російська армія намагається прорвати лінію оборони та захопити Авдіївку якнайшвидше, а українські військові стримують наступ окупантів на всіх напрямках неподалік міста.

Теги за темою
Обстріл Харківська область Чорне море
Джерело матеріала
loader
loader