Експерти популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе розповіли, яку користь для здоров’я приносить пшоно та які страви можна приготувати з цієї традиційної для українців крупи.
Історія та сучасність
– Однією зі старовинних страв із пшона є куліш, каша або густий суп. Особливо популярний куліш був у кухні чумаків і козаків. Що й не дивно, адже його готують у великому казані на відкритому багатті з додаванням м’яса та овочів, – розповіли експерти.
Щодо сучасних гастрономічних трендів, то, за словами фахівців, на пшоно все більше поглядають як виробники, так і шеф-кухарі. На міжнародних торговельних майданчиках легко можна знайти пшоняні чіпси, закуски, борошно, локшину та готові суміші для млинців.
Користь пшона для здоров’я
Експерти зі здорового харчування стверджують, що пшоно є чудовим джерелом повільних вуглеводів, які надовго забезпечують нам відчуття ситості та дають достатньо енергії.
Пшоно також багате на клітковину, що сприяє селекції корисної кишкової мікробіоти, нормальній роботі кишківника та здоровому стану його слизових.
Крупа містить помірну кількість білків, доповнює раціон цинком, калієм і вітаміном B6.
Унікальність пшона в тому, що воно в значній кількості містить досить рідкісний елемент селен. Він важливий для функціонування гормонів щитоподібної залози, синтезу нуклеїнових кислот, а також захисту клітин від оксидативного пошкодження та інфекцій.
Пшоно має низький глікемічний індекс, тому чудово підходить для профілактичного діабетичного раціону. Ба більше, крупа не містить глютену, що робить її особливо вдалим компонентом раціону для людей із целіакією.
Антинутрієнти в пшоні
За словами експертів, існує застереження, що слід бути обережними з пшоном, бо там є антинутрієнти, які можуть перешкоджати нормальному засвоєнню низки мінералів.
– Пшоно справді містить деякі компоненти, що підпадають під це визначення, проте їхній вплив на засвоєння мінералів за умови нормального харчування досить незначний, – пояснили експерти.
За їхніми словами, за бажанням можна мінімізувати дію антинутрієнтів, замочуючи крупу за кімнатної температури на ніч і добре промиваючи її перед приготуванням.
Що приготувати з пшона
Експерти поділилися кількома ідеями смачних і корисних страв із пшона:
- пшоняна каша з молоком;
- пшеничний суп як із м’ясом, так і в пісному варіанті;
- гарбузова каша з пшоном, її можна готувати як солодкою (приправивши корицею або мускатним горіхом), так і солоною з ароматним чорним перцем;
- пшоно і капуста ідеально смакують, особливо коли йдеться про квашену капусту.