Зменшують мозок: експерти про побічні ефекти нових диво-ліків від хвороби Альцгеймера
Зменшують мозок: експерти про побічні ефекти нових диво-ліків від хвороби Альцгеймера

Зменшують мозок: експерти про побічні ефекти нових диво-ліків від хвороби Альцгеймера

Перші ліки, що сповільнюють прогресування хвороби Альцгеймера, можуть бути схвалені регулювальними органами Великої Британії вже наступного тижня. Але експерти занепокоєні рідкісними випадками серйозних побічних ефектів.

Чайна ложка мозку

– У пацієнтів, які приймали ці препарати, мозок, здається, стискається швидше, ніж у людей, які отримують плацебо, – заявив експерт із психіатрії літніх людей в Університетському коледжі Лондона, професор Роб Ховард.

За словами Говарда, дані візуалізації дійсно припускають, що люди насправді втрачають трохи більше чайної ложки мозку, що може викликати вкрай негативні наслідки в довгостроковій перспективі.

Зараз дивляться

Нова ера в лікуванні

Повідомляється, що результати випробувань торік двох препаратів, леканемабу і донанемабу, були сприйняті як початок нової ери в лікуванні хвороби Альцгеймера. Уперше у світі було доведено, що ці методи лікування уповільнюють прогресування симптомів і виводять токсичні білки з мозку хворих.

Повідомлялося, що леканемаб уповільнює клінічне погіршення приблизно на 27% за 18 місяців, а донанемаб – на 35%. Було заявлено, що ця зміна приблизно еквівалентна п’ятимісячному уповільненню прогресування захворювання.

Набряк мозку

Однак результати також показали, що у 21% учасників, які приймали леканемаб, спостерігався набряк мозку або кровотеча порівняно з 9% тих, хто приймав плацебо.

Приблизно у 30% пацієнтів, які приймали донанемаб, розвинувся крововилив у мозок порівняно з 5% у контрольній групі.

Професор Говард заявив, що МРТ найпостраждаліших випадків нагадували знімки людей, які перенесли інсульт або будь-яку черепно-мозкову травму.
Користь від ліків може бути занадто незначною, щоб її могли помітити пацієнти, попередив Говард.

Користь і ризики

Медик, який лікував пацієнтів із хворобою Альцгеймера протягом двох десятиліть, розповів великому зібранню експертів у США, що він стурбований тим, що виробники приховують дані.

– Для мене важливо представити всі переваги і ризики, пов’язані з будь-якими новими ліками, повністю і без упередженості, – заявив він.

За словами фахівця, викликає занепокоєння той факт, що, хоча було наголошено на скромній користі леканемабу в уповільненні прогресування хвороби Альцгеймера, відносно менше уваги приділяли поширеним побічним ефектам препарату – набряку мозку і кровотечі.

Джерело:

Джерело матеріала
loader
loader