Польща хоче запровадити заборону на низку українських агропродуктів
Польща хоче запровадити заборону на низку українських агропродуктів

Польща хоче запровадити заборону на низку українських агропродуктів

Польща хоче досягти двосторонньої угоди з Україною, замінити національне ембарго на зернові культури та захистити власний ринок від інших продуктів. Серед них – цукор, м’ясо птиці, яйця, заморожена малина, яблучний сік, соняшникова та рапсова олія.

Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський під час парламентських слухань у Сеймі 22 лютого.

Позиція Польщі

За словами міністра, польський уряд хоче запровадити суттєві обмеження на надходження “чутливих” товарів з України, включно з детальним і навіть обмежувальним контролем на кордоні.

Зараз дивляться

На його думку, фермери справедливо висловлюють опозицію ситуації, в якій опинилося сільське господарство Польщі.

Він назвав основні причини протестів – необґрунтовані вимоги зеленого курсу Європейської комісії, надмірне надходження агропродукції з України на польський ринок, падіння рентабельності сільськогосподарського виробництва.

Секерський стверджує, що Європейська комісія має зрозуміти фермерів-протестувальників і усвідомити, що мають бути справедливі зміни. На думку польського міністра, ідеї повинні бути раціональними та підготовленими у співпраці з фермерами.

Протести в Польщі й блокада кордону

На початку лютого в Польщі спалахнули протести фермерів, які виступають проти імпорту української сільськогосподарської продуктів, скорочення євродотацій для місцевого господарства та зеленого курсу Європейської комісії.

Два дні тому під час страйку фермерів у Польщі відбувся інцидент біля пункту пропуску Медика-Шегині. Польські мітингувальники розкрили вантажівку з зерном, що прямувала до Німеччини, та висипали все на землю.

Президент України Володимир Зеленський закликав президента Польщі Анджея Дуду провести зустріч урядів на кордоні, щоб вирішити ситуацію. У відповідь глава польської держави підтримав, що потрібно розблокувати кордон.

Теги за темою
Польша
Джерело матеріала
loader