/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F0841ffcda5cce4d9d97b8b7fe0c0138e.jpg)
Як правильно читати етикетки до продуктів харчування: основні моменти
Для того, щоб визначити, чи підходить їжа до плану збалансованого харчування, потрібно просто прочитати етикетку. Здавалося б, все дуже просто, але насправді, потрібно вміти правильно читати етикетки.
У зв’язку з цим, видання Greatist вирішило опублікувати найважливіши правила читання етикеток. Завдяки їм можна дізнатись про абсолютно все, що потрібно знати по відношенню до продукту.
Розмір порції
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F7dd8eb666583d184752d45f3ad55de7c.jpg)
Перш ніж почати розбиратись у складниках чипсів, або вівсяних пластівців, потрібно прочитати на упаковці, яку кількість порцій вона містить.
Просто дізнайтесь, скільки порцій міститься у одній пачці, та відберіть собі лишень одну
Калорії
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2Ff872e937fdc59b224cc000e5f7014367.jpg)
На них, звичайно, потрібно звертати увагу. Але, крім калорій різноманітні продукти також містять і інші речовини, що можуть розбалансувати харчування. До речі, в сучасних снеках може міститись така ж кількість калорій, як і в одній цукерці, проте показник решти речовин може значно перевищувати норму.
Відсоток денної норми
Цей показник демонструє, яку саме норму тієї, чи іншої речовини отримає людина, споживши конкретний продукт.
Жири
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F0f7af000c477a55802c2ca0dfab32a0c.jpg)
Етикетка продукту містить дані про три види жирів: загальний, начисений та трансжир. Саме на два останні показники слід звертати найбільшу увагу. Насичені жири – це той вид жирів, які можна знайти у, наприклад, гамбургерах. Вживання великої кількості насичених жирів негативно впливає на роботу серця.
А трансжири додають до крекерів, печива та інших оброблених та упакованих продуктів. Він підвищує рівень холестерину.
Вуглеводи
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F0105b8bd84469689000e2e1f5e9fd4e5.jpg)
Вуглеводи що вказані на харчовій етикетці, включають в себе три підвиди, а сама: цукор, крохмаль та клітковину. Перші два безпосередньо впливають на рівець цукру в крові, а остання – ні.
Ідеально, якщо вуглеводи складають не більше 50% від загального денного споживання калорій.
Також на OBOZ.UA можна знайти й інші корисні поради:
- Як дізнатися, чи справді корисна оливкова олія, яку ви купуєте
- Продукти, які обов'язково повинні бути в раціоні
- Як позбутись специфічного запаху риби

