Україна та Данія підписали угоду про гарантії безпеки
Україна та Данія підписали угоду про гарантії безпеки

Україна та Данія підписали угоду про гарантії безпеки

Україна та Данія підписали угоду про гарантії безпеки, скандинавська держава стала першою країною, яка не є членом G7, з якою уклала подібну угоду. Про це заявив заступник голови Офісу президента Ігор Жовква.

- У Львові президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Данії Метт Фредеріксен підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку, - розповів він.

Жовква зазначив, що у 2024 році військова підтримка Данії складе не менше 1,8 млрд євро, а також Данський Фонд на підтримку нашої країни виділив 8,5 млрд євро на поточну підтримку нашої держави у 2023-2028 роках.

Угода з Данією суттєво відрізняється від попередніх у тому, що вона встановлює потужний військовий блок між двома країнами. Данія обіцяє підтримувати українські зусилля щодо забезпечення цілісного потенціалу F-16 та надавати високотехнологічну військову допомогу, таку як безпілотники, засоби зв'язку та радари.

Крім того, Данія обіцяє підтримувати розвиток морського флоту України та розмінування. Ця підтримка надаватиметься протягом десяти років терміну дії угоди і може бути продовжена за згодою сторін. Також було зафіксовано механізм консультацій протягом 24 годин на запит будь-якої зі сторін у разі майбутнього збройного нападу Росії.

  • 16 лютого Канцлер ФРН Олаф Шольц та президент України Володимир Зеленський підписали угоду про безпеку.
  • 17 січня журналісти Коротко про писали про гарантії безпеки, і яка в цьому важливість для України.
Теги за темою
Україна
Джерело матеріала
loader
loader