Цукор дуже приємний на смак і служить швидким джерелом енергії. Однак багато людей стали більш уважно ставитися до того, що їдять, в тому числі і до кількості цукру.
Популярні дієти розповідають про користь уникнення цукру та вуглеводів, але не всі цукри однакові. Багато продуктів містять натуральний цукор. Наприклад, фрукти містять фруктозу, а молочні продукти - лактозу. Додані цукру додаються в продукти або в процесі обробки, або в процесі приготування - наприклад, при додаванні меду в кашу.
Видання Health пише, що вживання занадто великої кількості цукру пов'язане з такими захворюваннями, як діабет другого типу, хвороби серця і карієс.
Скільки цукру в день можна їсти
Не існує встановлених рекомендацій щодо кількості природних цукрів, які можна вживати в їжу, але є рекомендації щодо кількості доданих цукрів.
Американська асоціація серця (AHA) радить дорослим обмежувати кількість доданих цукрів не більше ніж до 6% від загальної кількості калорій в день. Це 6-9 чайних ложок, або близько 30 грамів цукру, для раціону 2000 калорій.
Для дітей рекомендації нижче. За даними Американської академії педіатрії, немовлята до 2 років не повинні вживати ніяких доданих цукрів. Підлітки та діти старше 2 років повинні споживати не більше 6 чайних ложок (25 грам) на день.
Натуральний і доданий (столовий) цукор
Організм переробляє всі види цукру однаково, за деякими винятками. Вуглеводи, що містяться в цільних продуктах, таких як фрукти, овочі, квасоля та цільні зерна, містять різні види крохмалю, включаючи складні вуглеводи та клітковину. Столовий цукор і інші підсолоджувачі - це прості вуглеводи.
Складні вуглеводи містять три або більше видів цукру, а також різні поживні речовини, такі як клітковина. В результаті вони засвоюються повільніше, що запобігає скачки рівня глюкози в крові. А ось прості вуглеводи засвоюватися дуже швидко і можу привести до стрибків глюкози в крові.
Чим небезпечний цукру для здоров'я
Надмірне споживання цукру може призвести до надмірного споживання калорій, що може спричинити збільшення ваги. Надлишок жиру в організмі пов'язаний з багатьма захворюваннями, включаючи:
- високий кров'яний тиск;
- серцеві захворювання;
- апное сну;
- остеоартрит;
- хронічний біль;
- рак;
- карієс;
- діабет 2-го типу;
- безалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП)
Продукти з високим вмістом цукру
- безалкогольні та фруктові напої, спортивні напої, кава та чай;
- цукерки, десерти та інші солодкі закуски;
- сендвічі;
- сухі сніданки і батончики;
- будь-який йогурт з добавками.
Раніше УНІАН писав, що названо найкорисніші фрукти для здоров'я.