Перевірятимуть вантажівки: фермери Польші анонсували пікети на кордоні з Литвою
Перевірятимуть вантажівки: фермери Польші анонсували пікети на кордоні з Литвою

Перевірятимуть вантажівки: фермери Польші анонсували пікети на кордоні з Литвою

Польські фермери анонсують акцію на кордонах не лише з Україною, а й на КПП з Литвою.

За словами одного з ініціаторів протесту Кароліса Печеньскінса, 1 березня вони мають намір зупиняти транспортні засоби на перетині литовського міста Кальварія та польського Будзиско та перевіряти вміст вантажів.

Про це повідомило видання LRT.

Зараз дивляться

— Це не буде масштабна блокада кордонів, як у випадку з українською стороною. Ми, фермери, просто хочемо перевіряти, що везуть у вантажівках, звертаючи особливу увагу на ті, які можуть везти агропродукцію… Якщо це зерно та інша агропродукція, ми хочемо знати, звідки і як вони прямують, щоб розуміти обсяги, – зазначив Печеньскінс.

Він підкреслив, що весь легковий, пасажирський транспорт, бензовози та промислові вантажівки пропускатимуться без жодних перешкод.

Аграрій зауважив, що ця акція спрямована на звернення уваги польської влади на проблеми фермерів, які, на думку Печеньскінса, постійно ігноруються.

Блокада кордонів з Україною

На початку лютого в Польщі спалахнули протести фермерів, які виступають проти імпорту української сільськогосподарської продуктів, скорочення євродотацій для місцевого господарства та зеленого курсу Європейської комісії.

За весь час протестів з ініціативи поляків чотири рази українське зерно висипали на землю та псували. Це викликало справедливу хвилю обурення як серед звичайних громадян України, так і у керівництва нашої країни.

Президент України Володимир Зеленський закликав президента Польщі Анджея Дуду провести зустріч урядів на кордоні, щоб вирішити ситуацію. У відповідь глава польської держави підтвердив, що потрібно розблокувати кордон.

Позиція влади Польщі

Міністр сільського господарства Чеслав Секерський заявив, що Варшава готова запровадити суттєві обмеження на надходження “чутливих” товарів з України, включаючи докладний і навіть обмежувальний контроль на кордоні.

На його думку, фермери справедливо висловлюють опозицію ситуації, в якій опинилося сільське господарство Польщі.

Прем’єр-міністр Дональд Туск зазначив необхідність зустрічі з українською стороною – вона пройде 28 березня у Варшаві, хоча офіційний Київ розраховував на зустріч значно раніше, і навіть повним складом Кабміну прибув на пункт пропуску Краковець-Корчева 23 лютого.

Теги за темою
Польша Литва
Джерело матеріала
loader