Які продукти підвищують рівень гемоглобіну
Які продукти підвищують рівень гемоглобіну

Які продукти підвищують рівень гемоглобіну

Продукти споживання яких підвищить рівень заліза

Навесні, коли імунітет понижується, захисні сили організму слабшають, у багатьох людей знижується рівень гемоглобіну. Причиною цього можуть біти і різноманітні хвороби.

Люди, які мають низький рівень заліза в крові, можуть відчувати певні симптоми.

Симптоми при низькому рівні гемоглобіну:

  • Постійне відчуття втоми – прокинувся вже втомлений.
  • Випадіння волосся, поява лупи, сухість та ламкість волосся.
  • Регулярні перепади настрою, погана концентрація уваги.
  • Людина постійно мерзне. 
  • Частий головний біль або мігрені.
  • Поява синців під очима.
  • Відчуття важкості при ковтанні, м’язова слабкість.
  • Регулярні закрепи.

Нормалізувати рівень гемоглобіну  можна не лише за допомогою спеціальних засобів, препаратів заліза, але й завдяки правильним звичкам в харчуванні. Підвищити показники заліза в крові допоможе регулярне споживання залізовмісних продуктів.

 Які продукти підвищують гемоглобін

Якщо дефіцит заліза невеликий, у більшості випадків достатньо дотримуватися призначеної дієти, додаючи в раціон продукти, що містять високий показник заліза, а саме:

  • Печінку яловичу, свинячу насамперед.
  • М’ясо великої рогатої худоби, птиці.
  • Рибу.
  • Яєчні жовтки.
  • Гречку, вівсяну  кашу, кукурудзу.
  • Моркву, помідори, буряк.
  • Зелень та овочі зеленого кольору.
  • Бобові — сочевицю, горох і квасолю.
  • Чорну смородину, яблука, чорнослив, суницю, калину, шипшину.
  • Мигдаль, арахіс, інші горіхи.
  • Сливовий та гранатовий сік, гранат.

В першу чергу, мова йде про продукти, які містять гемове залізо, який людський організм може засвоювати в межах 15-35% Це  червоне м’ясо, язик, печінка, молюски тощо. Багато гемового заліза міститься у різних видах м’яса: в яловичині його найбільше, у птиці — найменше. 

Продукти рослинного походження, або інші, що містять негемове залізо (яке гірше засвоюється, ніж гемове)  - це бобові, зелень, капуста, крупи, курага, інжир, буряк, горіхи, чорнослив.

Про це мало хто знає — особливості харчування для підвищення рівня заліза

З продуктів рослинного походження залізо буде засвоюватись в рази менше, ніж з м’ясних продуктів. Наприклад, як свідчать експерти,  споживання 100 г червоного м'яса та печінки допомагають організму засвоювати 20% заліза, а  споживаючи близько  100 грамів тушкованого шпинату організм отримує лише  2% заліза. 

Продукти, що містять залізо, зможуть засвоюватись організмом швидше та ефективніше, якщо їх поєднувати з продуктами, які містять багато вітаміну С. Особливо, це стосується продуктів рослинного походження. 

Існують певні продукти, вживання яких перешкоджає засвоєнню заліза

Продукти, вживання яких перешкоджає підвищенню гемоглобіну

  • Це надмірне вживання какао, коли, шоколаду, кави та чаю — містять таніни..
  • Вживання молочних продуктів у великій кількості через та, що вони містять кальцій.
  • Вживання щавлю, вын містить оксалати.
  • Вживання великої кількості клітковини –  висівок, меленого льону, псиліума тощо.

Джерело матеріала
loader
loader