З початком війни Covid-19 неначе зник з нашого життя, проте це оманливе відчуття – Кузін
З початком війни Covid-19 неначе зник з нашого життя, проте це оманливе відчуття – Кузін

З початком війни Covid-19 неначе зник з нашого життя, проте це оманливе відчуття – Кузін

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін назвав оманливим враження, що з початком повномасштабного вторгнення Covid-19 “закінчився”.

Він нікуди не подівся, просто зараз українців більше тривожить інше, це порятунок життя під час обстрілів, ракетних ударів і повітряних тривог, хвилювання за близьких, які воюють на фронті, за дітей.

Війна і Covid-19

Covid-19 тепер здається далеким і не таким уже й страшним.

Зараз дивляться

Саме тому, зазначив Кузін в інтерв’ю виданню РБК-Україна, суттєво зменшилися темпи вакцинації.

– Вакцинальна кампанія і зусилля по вакцинації, на жаль, спустились до майже нульових показників, – зазначив головний державний санітарний лікар.

Хоча дієвість комплексу щеплень проти Covid-19 ми побачили у перші місяці війни. Завдячуючи тому, що ще до вторгнення РФ вдалося вакцинувати значну кількість населення, не було сплесків хвороби.

Це попри те, що люди масово збиратися у бомбосховищах, скупчувалися в евакуаційних поїздах і інтенсивно комунікували.

З весни 2023 року Covid-19 в Україні перейшов до категорії таких самих постійних проблем і постійних захворювань, які будуть реєструватися в системі охорони здоров’я постійно.

Covid-19 став рутинним захворюванням

– Зараз Covid-19 в середньому становить 1% від загальної кількості всі гострих респіраторних вірусних інфекцій станом на перший тиждень березня, – говорить Кузін.

Найбільша кількість випадків реєструється в Рівненській, Дніпропетровській і в Хмельницькій областях. Є й померлі від ускладнень цієї хвороби.

За словами Ігоря Кузіна, передбачається, що, починаючи від травня, Україну очікує друга хвиля. Але вона завжди менша, ніж перша.

Зараз єдиний штам, який циркулює в країні – це Омікрон і всі його підваріанти. Вакцинована людина перенесе його легше, а невакцинована з супутніми хворобами скоріше за все рано чи пізно опиниться у закладі охорони здоров’я.

Для захисту від штаму Омікрон з’явилася вакцина, яка не лише створює більш специфічний імунітет, але захищає і від інших штамів.

– Вакцинуватися все ще важливо, і нам треба вийти хоча б на довоєнні показники, – зазначає головний державний санітарний лікар.

Це потрібно, щоб уникнути спалахів Covid-19  у подальшому, адже імунітет українців нині, через постійний стрес, дуже ослаблений.

Джерело: РБК-Україна

Теги за темою
Коронавірус
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader